ČSSD vadí posilování české mise v Afghánistánu

Praha - Představa ministerstva obrany o podobě zahraničních misí české armády v příštích letech se nelíbí opoziční sociální demokracii. Návrh na stažení vojáků z balkánského Kosova a na posílení mise v Afghánistánu až na více než 700 vojáků dnes zkritizoval místopředseda ČSSD a její zahraničněpolitický expert Lubomír Zaorálek. O misích by měl tento týden jednat branný výbor sněmovny.

Zaorálkovi vadí i samotný nápad předložit podobu misí až do roku 2013 v situaci, kdy není jasný vývoj v Afghánistánu ani budoucí podoba rozpočtu ministerstva obrany. Svým soustředěním na Afghánistán, kde podle ČSSD zvyšování počtu vojáků NATO situaci neřeší, se česká armáda „afghanizuje“, míní Zaorálek.

„Jedná se o proměnu české armády v útvar, který slouží jedinému úkolu, a to úkolu, který v historické perspektivě končí z rozhodnutí členských států NATO v roce 2014,“ upozornil místopředseda Poslanecké sněmovny. Zdá se podle něj, že armáda nemá nyní jinou ambici, než sloužit v této asijské zemi.

Chybou je podle něj také prudké omezení práce českých vojáků v Kosovu. Zaorálek připomněl, že Balkán zůstává jednou z priorit české zahraniční politiky.

Vláda patrně navrhne do Afghánistánu vyslat i více policistů, naopak v návrhu asi chybí poskytnutí radaru Arthur, s nímž počítala předchozí úřednická vláda Jana Fischera. Spojenci se v zemi snaží především o posílení svých možností cvičit afghánské vojáky a policisty. Účast českých vojáků v zahraničních misích musí schvalovat Parlament.