České Budějovice řeší případ nepohřbeného novorozence

České Budějovice – Lékaře, kriminalisty i pohřební služby v Českých Budějovicích zaměstnává případ mrtvého novorozence. Matka nařkla nemocnici, že ztratila tělo jejího mrtvého dítěte, které chtěla pohřbít. Podala na ni trestní oznámení a bude ji i žalovat. Nemocnice se ale brání, že postupovala podle předpisů a zákonů. Matka do čtyř dnů od úmrtí pohřeb nezařídila, proto nemocnice zajistila kremaci tělíčka. Úřední pohřeb za šest tisíc korun zaplatila nemocnice, peníze po matce žádat nebude.

Předčasně narozený chlapeček zemřel pět hodin po porodu. Žena byla v nemocnici ještě osm dní po zákroku, k tomu, jak naložit s ostatky dítěte, se ale nevyjádřila. Pohřeb přitom měla zařídit nejpozději čtvrtý den od úmrtí novorozence, přihlásila se ale až po sedmnácti dnech. To už ale pohřební služba tělíčko na patologii nenašla. Na její telefon zde čekali dva týdny, pak poslali ostatky do krematoria. „Nikdo nás nekontaktoval, že chce vystrojit pohřeb,“ dodal primář patologie František Vorel.

Žena tvrdí, že patologie tělíčko ztratila

Matka zemřelého novorozence Hildegarda Šimáčková tvrdí, že patologie pochybila a snaží se to zakrýt. Nemocnici chce proto žalovat. Ta ale trvá na tom, že nepochybila. „Při propuštění matky z nemocnice jí lékař opakovaně připomínal, že si, pokud má zájem, musí sjednat pohřeb co nejdříve, jelikož dítě už jsme měli na patologii osmý den,“ uvedl místopředseda představenstva českobudějovické nemocnice Jaroslav Novák.

Případem už se začali zabývat kriminalisté. „Přijali jsme trestní oznámení a začínáme vše zkoumat,“ potvrdila mluvčí Policie České Budějovice Regina Tupá. Vyšetřování podle ní potrvá týdny.