Nová „lávka“ v Chrastavě bude pojízdná

Chrastava (Liberecko) – Přes Lužickou Nisu v Chrastavě povede transborder – vozík na ruční pohon, který bude suplovat most v oblasti nazývané Kolonka. Lidé budou překonávat řeku doslova vlastnoručně. Ačkoli netypická „pojízdná lávka“, která bude jediná svého druhu v Česku, jistě přiláká turisty, radnice věří, že především pomůže obyvatelům odlehlé části města, kde v létě při povodni spadla původní lávka vedoucí k železniční zastávce.

Práce na lávce finišují, zkušební provoz má začít v neděli 10. 10. v 10 hodin ráno. Po otevření transborderu se trochu zlepší situace v Chrastavě a jejích městských částech, kde srpnová velká voda vzala čtyři mosty a sedm lávek. Vozíkem překlenujícím Nisu se bude moci svézt najednou šest lidí, kteří se na druhý břeh dostanou taháním za lano. Podle konstruktérů by mělo vozík bez obtíží rozpohybovat i desetileté dítě. „Pokud by se ukázalo, že síla je příliš velká a dítě ji nezvládne, přidáme další dvě kladky a klesne na polovinu,“ upozornil na možné zjedodušení autor projektu Martin Rajniš.

Transborder bude sloužit turistům, neboť bude součástí stezky, podle chrastavského starosty Michaela Canova však především umožní obyvatelům jednoduše se dostat na vlak.

Reportáž Richarda Samka (zdroj: ČT24)

Podle architekta Rajniše by nová „lávka“ měla případným dalším povodním bez problému odolat – přestože je lehčí než klasické přemostění. „Všechny pevné části konstrukce jsou vysoko nad vodou – nožičky, na kterých to stojí, jsou mimo oblast, kde by mohlo dojít k destrukci. Gondola se před povodní vyhne na stranu, takže všechny zranitelné části budou mimo povodeň,“ vysvětlil Martin Rajniš.

Konstrukce za 600 tisíc korun, jejíž stavbu z větší části zaplatili pražští podnikatelé, je inspirována podobným transborderem, který stojí v německém Porúří na řece Niers.