Česku teroristický útok nehrozí, opatření jsou odpovídající

Praha - Podle vládního výboru pro zpravodajskou činnost České republice aktuálně nehrozí nebezpečí teroristického útoku. Preventivní bezpečnostní opatření, která v Česku platí od neděle kvůli americkému varování před zvýšenou hrozbou terorismu v Evropě, ale považuje výbor za adekvátní. Výbor pro zpravodajskou činnost se sešel mimořádně dnes ráno, aby vyhodnotil přijatá bezpečnostní opatření. Členy výboru jsou kromě premiéra Petra Nečase také ministři vnitra a obrany, ředitelé zpravodajských služeb a šéf Úřadu vlády.

Česká republika v reakci na americké varování zavedla přísnější bezpečnostní kontroly na letišti Praha-Ruzyně a ostatních mezinárodních letištích v ČR. Policie také posílila ostrahu u některých rizikových objektů. Vnitro i policie ale od počátku zdůrazňovaly, že hrozba se Česka přímo netýká.

Česká diplomacie už předminulý týden upozornila na zvýšenou možnost teroristického útoku ve Francii. Západní rozvědky v září oznámily, že odhalily plány teroristů na koordinované útoky na města v Británii, Francii či Německu. Francouzská protiteroristická policie v úterý zadržela více než deset lidí podezřelých z napojení na islámské extremisty.

Americká vláda v neděli vydala varování před teroristickými útoky pro své občany cestující do Evropy. Mají být opatrní především při návštěvách veřejných míst. Americké varování je obecné a nezmiňuje se konkrétně o žádné zemi.