Nové obvinění v kauze opencard

Praha - Protikorupční policie chystá v nejbližších dnech nové obvinění v kauze opencard. Stíhaným má být úředník pražského magistrátu, který měl na starosti zadávání veřejných zakázek. Informuje o tom dnešní Právo, kterému to potvrdily tři na sobě nezávislé důvěryhodné zdroje. Dotyčného chce policie stíhat z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku, nebo pro porušování závazných pravidel hospodářského styku.

Sami policisté se k případu nechtěli vyjadřovat. „Tuto informaci vám nemohu potvrdit, nicméně k určitému posunu tam určitě dojde,“ sdělil šéf protikorupčního útvaru Tomáš Martinec. Podle mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánky Zenklové by bližší informace měly být příští týden.

V kauze opencard už policie letos v únoru jednoho pracovníka magistrátu obvinila, a to pro trestný čin porušování závazných pravidel hospodářského styku. Zaměstnanec měl na starosti právě zadávání zakázek malého rozsahu na právní a projektové služby související s opencard. Po dvou týdnech ale stíhání zrušila dozorová státní zástupkyně s tím, že bylo nezákonné a neodůvodněné a že úředník žádný trestný čin nespáchal.

Zároveň dala detektivům pokyny, jak mají věc dále prověřovat a jaké úkony provést. Detektivové nyní připravili nové obvinění a není vyloučeno, že chtějí stíhat téhož úředníka.

Fenomén Opencard

Policisté začali projekt pražské karty opencard prověřovat loni v únoru s podezřením na to, že se někteří zaměstnanci z pražského magistrátu a společnosti Haguess mohli dopustit porušování povinnosti při správě cizího majetku a porušování závazných pravidel hospodářského styku. Kauzou se začali zabývat na základě trestního oznámení bývalé zastupitelky Jany Ryšlinkové.

Projekt opencard vyvolal řadu podezření především kvůli přidělování zakázek. V jeho počátcích uzavřelo město několik nevýhodných smluv, které dodavatelům zaručovaly výsadní postavení. Podle některých auditorů byly zakázky také záměrně děleny tak, aby na ně nemuselo být vypsáno výběrové řízení. Zakázky pak byly přidělovány stejným firmám, které byly podle některých médií napojeny na známé pražské podnikatele.

Policie podle dřívějšího vyjádření Ryšlinkové vyslechla během vyšetřování všechny bývalé členy rady hlavního města včetně bývalého primátora Pavla Béma a jeho náměstků Rudolfa Blažka a Milana Richtera. U výslechu byl rovněž ředitel magistrátu Martin Trnka. Již loni v březnu si kriminalisté z pražského magistrátu také odvezli potřebné dokumenty.

John: Ve vyšetřování bránil státní zástupce

Od počátku šetření se několikrát ozvaly kritické hlasy, které tvrdily, že se případ protahuje. Ministr vnitra Radek John (VV) v pořadu České televize například řekl, že podle jeho informací z doby, než se stal ministrem, by policisté začali s vyšetřováním případu o půl roku dřív, ale nedovolil jim to státní zástupce. Podle Lidových novin se zase vyšetřování zpožďovalo kvůli tomu, že z policie odešli dva důstojníci, kteří měli případ na starosti. Městské státní zastupitelství ale průtahy odmítlo.

Projekt opencard prověřilo několik auditů. Projekt je podle kritiků předražený, podle auditorů stál do konce roku 2009 přes 800 milionů. Nejvíce inkasovala firma Haguess, asi 320 milionů korun.

K čemu nakonec slouží opencard?

Karta opencard slouží mimo jiné jako tramvajenka a průkazka do knihovny. Držitelé na ni také získají různé slevy.

Vydáno pod