Nejvyšší soud zrušil trest pro mikrobiologa za zneužití laboratorních soustav

Brno – Nejvyšší soud zrušil trest pro mikrobiologa a básníka Dittmara Chmelaře, který byl za údajnou zpronevěru laboratorních soustav v ostravském zdravotním ústavu odsouzek ke čtyřem letům vězení. Vědec od počátku vinu odmítal a tvrdil, že je za vším nepořádek v evidenci ústavu. Nejvyšší soud tak zrušil rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci i rozsudek Krajského soudu v Ostravě a ostravskému krajskému soudu přikázal, aby případ znovu prošetřil.

Stížnost ve prospěch Chmelaře podala bývalá ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová a podle předsedy senátu Nejvyššího soudu Jiřího Pácala byla důvodná. Oba nižší soudy prý totiž pochybyly. „Nebylo provedeno dokazování v potřebném rozsahu, aby bylo možné rozhodnout o naplnění trestného činu zpronevěry,“ shledal soudce. 

V letech 2000 až 2005 přišly do ostravského zdravotního ústavu desetitisíce laboratorních přípravků, které se používaly například na zkoumání lidské stolice. Chmelař v minulosti připustil, že přípravky pro státní ústav objednával, žádné ale prý nezpronevěřil, všechny podle něj byly spotřebovány v laboratořích.    

Chmelař se specializuje na vyšetřovací metody v lékařské mikrobiologii a detekce biologických zbraní hromadného ničení. V okamžiku, kdy se případem začala zabývat policie, ovšem dostal v ústavu výpověď. Vědec je znám také jako úspěšný literát, který píše sci-fi povídky a vydal také několik sbírek poezie.

Vydáno pod