Exministr Němec si stěžuje na Pospíšilovo zrušení tendru

Praha - Advokátní kancelář exministra Pavla Němce podala u antimonopolního úřadu stížnost kvůli tomu, že přišla o šanci na zakázku, jejíž vítěz by za 120 milionů vymáhal dluhy vzniklé soudům. Jedná se o jeden z tendrů, které zastavil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil čerstvě poté, kdy se ujal úřadu. Sám Němec tehdy ministerské rozhodnutí komentoval s tím, že je ovlivněno osobní mstou nového šéfa rezortu. Píše o tom dnešní vydání Hospodářských novin.

Němec tvrdí, že o stížnosti k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) nic bližšího neví a že vše řeší jeho společníci. Podle jeho sestry, advokátky Jany Navrátilové, s níž kancelář provozuje, se Němec a spol. chtěli do tendru přihlásit a pracovali na nabídce. „Zrušení veřejné zakázky tak znamenalo nejen značné marně vynaložené náklady související s přípravou nabídky, ale též ztrátu příležitosti získání zakázky,“ uvedla Navrátilová.

ÚOHS bude nejspíše muset prozkoumat, jestli ministerstvo mělo právo zakázku ještě před podáním nabídek zrušit. „Probíhá správní řízení. Víc informací nelze sdělit,“ řekl mluvčí antimonopolního úřadu Kristián Chalupa.

Pavel Němec:

„Nenávist Jiřího Pospíšila ke mně zjevně nezná mezí. Ve své zaslepenosti řádí i v agendách, se kterými nemám vůbec nic společného. Mrzí mne, že se do osobní msty nechává zatahovat i premiér, od kterého bych očekával, že si opatří nestranné informace o skutečném stavu věcí.“

Pospíšil v létě podnikl několik kroků, kterými omezil spolupráci svého úřadu s Němcovou advokátní kanceláří. Zrušen byl například tendr na provozování elektronického systému domácího vězení, který vyhlásila předchozí ministryně Daniela Kovářová. Pravidla tendru se podle Pospíšila měnila v neprospěch státu a do řízení vstoupila Němcova advokátní kancelář. Premiér Petr Nečas tehdy prohlásil, že ministerstvo je potřeba „odněmcovat“ a exministr Němec označil věc za osobní mstu.

Exministra odstřihne i Jankovského úřad

Podobné kroky chce ve svém rezortu podle HN provést i ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV). Ten prý slibuje, že Němce „odstřihne od úřadu“. Jankovský údajně po svém předchůdci zdědil smlouvu, podle níž měl Němec ministerstvu radit v právních otázkách. „Všechno zrušíme,“ plánuje Jankovský.

Ministr spravedlnosti v demisi Jiří Pospíšil prsadil novelu exekučního řádu
Zdroj: ČT24