Příznivci Věcí veřejných v Kladně vyzvali Klasnovou k rezignaci

Kladno - Místopředsedkyně Věcí veřejných a Poslanecké sněmovny Kateřina Klasnová byla dnes kladenskými příznivci strany vyzvána k rezignaci. Podle nich porušuje stanovy, jak uvedl lídr kandidátky Lepší Kladno Milan Hamerský. Klasnová se k obvinění zatím nevyjádřila, podle krajského manažera VV Jana Humla naopak porušili stanovy lidé kolem Hamerského.

V Kladně se příznivci a členové Věcí veřejných ucházejí o přízeň voličů na dvou kandidátkách. Jednu, nazvanou Lepší Kladno, vede Hamerský a je sestavena ze sdružení nezávislých kandidátů, příznivců a členů VV a Klubu angažovaných nestraníků. Druhá, s lídrem Václavem Weissem, byla vybrána v internetových primárkách registrovanými příznivci VV.

Podle Hamerského, který je dosud čekatelem na členství, vznikla konkurenční frakce v rozporu se stanovami. Její zástupci se údajně stali členy VV za tři týdny, přestože by to podle stanov mělo být až za dva měsíce. Skupina má prý podporu krajského manažera Humla a Klasnové, která je pověřena řízením krajské organizace. Situací v Kladně se podle Hamerského měla zabývat revizní komise strany, jeho podnět se však nesetkal s odezvou.

Toto však Huml popřel: „Komise se ještě nesešla a inspektor, který se věcí zabýval, žádné pochybení nenašel.“ Podle něj stanovy porušili naopak lidé kolem Hamerského, když bez vědomí grémia rozhodli o kandidátce Lepší Kladno.

Podle Hamerského by se vedení VV mělo ke kladenské kandidátce VV jasně postavit a projevit stejnou rozhodnost jako TOP 09 v Liberci, kde byla kandidátka tohoto uskupení stažena: „Vzhledem k aktivnímu podílu místopředsedkyně Klasnové na celé kauze ji vyzýváme ke složení funkce ve vedení strany pro porušení ustanovení stanov - dbát o dobré jméno strany.“