Dobeš odstartoval generálku na státní maturity

Praha - Na 1225 středních školách v České republice dnes dopoledne odstartovala generálka na státní maturity. Zúčastní se jí skoro sto tisíc studentů, z toho tři čtvrtiny si vybraly lehčí variantu. Státní maturity se poprvé uskuteční na jaře příštího roku a prověrka má ověřit jejich připravenost. Ministr školství Josef Dobeš (VV) ji zahájil na Sigmundově střední škole strojírenské v Lutíně na Olomoucku, kde se jí dnes účastní šest desítek studentů.

Podle redaktorky ČT Moniky Bezuchové si studenti v lutínské škole vybrali převážně základní, jednodušší verzi maturity. Zadání se jim prý zdálo lehké, stěžovali si ale třeba na to, že na slohovou práci mají pouze hodinu, dříve to byly čtyři hodiny. Ministra Dobeše vyzvali, ať si generálku zkusí s nimi. „Logistika je podle mě překombinovaná,“ řekl ke generálce ředitel lutínské školy Pavel Michalík. „Další problém, který se teď vyrýsoval, podle mě je ten, že na administraci, to znamená na zkontrolování těch studentů, jejich občanských průkazů a dalších věcí je poměrně málo času,“ myslí si ředitelka gymnázia Jiřího Gutha-Jarkovského Jitka Kendíková. „Mám za úkol 3. listopadu vyhlásit, jaké všechny ty drobné chyby byly i s dobou, kdy je odstraníme a v březnu 2011 budu informovat vládu, že jsme připraveni do maturit jít,“ uvedl dnes Dobeš.

Studenti už mají napsány testy z českého jazyka, slohovou práci a také testy z angličtiny. V dalších dnech pak některé čeká ještě testování z matematiky, případně z jiných cizích jazyků. Podle ředitele Cermatu Pavla Zeleného bylo dnes v 17:00 zpracováno asi 93 procent všech testů. Didaktické testy se hned po dopsání elektronicky posílají do centra, kde se automaticky zpracují a vyhodnotí. „Zatím jsme měli jen pět výjezdů, většinou se jedná o to, že si školy nepřečetly propozice,“ uvedl Zelený s tím, že v případě problému vyjedou na školu technici. Ty prý má Cermat po celé republice.

Jak maturita probíhá?

Školy dostaly modré zapečetěné bedny se zadáním maturitních otázek už minulý týden. Dnes se bedny rozpečetily dvacet minut před startem, následně se testy rozdaly do tříd.

Maturanti musí mít u sebe občanský průkaz, totožnost studentů totiž musí učitelé zkontrolovat. Kantoři také krátce před zahájením zkoušky vysvětlí, jak testy vyplňovat. 

Pro lehčí variantu testu je vyhrazeno 60 minut času, pro obtížnější pak 90 minut. Na lavici mohou být jen náhradní tužky, mobilní telefony musí být vypnuté. Pokud si student odskočí třeba na záchod, tak už se nesmí vrátit zpět do třídy. Potom se hodnotí rozepsaný test, popř. musí student zkoušku opakovat.

Generálka stála 120 milionů

Maturitní generálka potrvá do 14. října a výsledky budou známy 3. listopadu, tedy dřív, než se studenti závazně přihlásí k jarním maturitám. Dobeš dnes řekl, že po teoretické stránce je zkouška připravená dobře. „Ale prakticky moc nevíme. A teprve dnes zjistíme, jak ta logistika a jak ta organizace je nastavena,“ řekl ministr po zahájení zkoušky. Státní maturita společně se srovnávacími zkouškami v 5. a 9. ročníku základních škol by se podle něj měly stát dvěma hlavními kroky ke zkvalitnění vzdělávání. Maturitní testy jsou nyní nastaveny tak, že by v prvním kole zkoušky nemělo uspět 20 procent studentů.

Dobeš připustil, že se z generálky státní maturity stalo politikum a provází ji řada nejasností, například v otázce ceny, jejího průběhu nebo logistiky. Jen generálka maturitního testu přijde na 120 milionů korun. „Já nezastírám, že je to něco, s čím já nejsem spokojený a co se mi nelíbí,“ uvedl Dobeš. „Na druhou stranu jsem naprosto přesvědčený, že je potřeba zkvalitnit celý proces českého vzdělávání. Tam státní maturity mají jasný důraz a jasný akcent,“ doplnil. Většinu z prostředků ale zaplatily fondy EU.

Krabice se zadáním maturitní generálky rozvezla do škol za přísných bezpečnostních podmínek najatá firma. Generálka má rovněž ukázat, zda jsou školy připraveny splnit přísná bezpečnostní kritéria. Až se systém na jaře rozjede na plno, budou učitelům za vyzrazení zadání hrozit vysoké pokuty. Podle ředitele Cermatu Pavla Zeleného se pokuty pro jednotlivce šplhají až do výše půl milionu korun, přičemž náhrada škod může být až desetinásobná.

Josef Dobeš, ministr školství:

„Výhrady studentů chápu, patří k nejistotě z nové věci. Musíme nyní vysvětlit, proč dělat centrální státní maturitu, proč zastavit pokles českého školství. Věřím, že pokud získáme dvouletou praxi s tím, že to funguje a přesně odráží požadavky vysokých škol, tak za ty dva roky by obtížnější verze maturity měla být vstupenkou na vysoké školy.“

Dobeš nyní připravuje změnu školského zákona. Počítá se v ní pouze s jednou přihláškou na střední školu nebo omezeným funkčním období ředitelů škol, kteří by měli být i snáze odvolatelní. Změny by se měly dotknout i zahraničních základních škol. Materiál chce vládě předložit do měsíce.

Původně měly státní maturity začít již v roce 2008, poté v roce 2010. Loni ale kvůli jejich údajné nepřipravenosti vyšlo do ulic na 7 000 studentů, nové zkoušky pak byly odloženy na rok 2011. Česká republika je jednou z mála evropských zemí, kde ještě jednotná zkouška není. Projekt maturit jen do konce roku 2010 spolkl celkem 570 milionů korun. V prvním roce konání se nových zkoušek zúčastní 107 tisíc studentů.