Srážka dodávky s nákladním autem si v Polsku vyžádala 18 mrtvých

Varšava - Osmnáct lidí ráno zahynulo ve středním Polsku u Nového Města nad Pilicí po srážce dodávky s nákladním autem. Šlo o sezonní dělníky, kteří jeli do blízkých sadů sbírat jablka – čtrnáct mužů a čtyři ženy. Volkswagen Transporter se při předjíždění na silnici 707 krátce poté, co opustil Nové Město, čelně srazil s nákladním mrazicím autem. Příčinou této mimořádně tragické dopravní nehody mohla být vysoká rychlost a hustá mlha. Podle policie nebyla havarovaná dodávka přizpůsobená k přepravě lidí.

Havárie se stala kolem šesté hodiny na úzké a kluzké vozovce. „Jde o jednu z největších dopravních nehod v Polsku,“ citují polská média Tadeusze Kaczmarka z policie ve středopolské Radomi. Podle jeho slov řidič dodávky vjel do protějšího pruhu, kde se čelně srazil s nákladním mrazicím autem a doslova se do něho vklínil.

Kaczmarek naznačil, že příčinou nehody bylo chybné předjíždění příliš vysokou rychlostí, navíc ve chvíli, kdy byla v oblasti hustá mlha. Kvůli ní nemohl přistát ani vrtulník rychlé zdravotní pomoci. Na místo tragédie byli vysláni policejní psychologové, aby pomohli příbuzným obětí. Přijel tam i ministr vnitra Jerzy Miller a mazovský vojvoda Jacek Kozlowski.

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

Šestnáct lidí zahynulo na místě a další dva cestující zemřeli po převozu do nemocnice. Nehodu tak v dodávce nepřežil ani jeden člověk. Řidič nákladního auta utrpěl lehké zranění a testy neprokázaly, že by za volant usedl pod vlivem alkoholu.

Policejní mluvčí Mariusz Sokolowski řekl, že v dodávce jelo daleko více lidí, než mělo. „Seděli na bedýnkách, prknech a jiných provizorních místech,“ uvedl Sokolowski. Řidič směl do vozu pustit pouze šest lidí, dvanáct dalších jelo „načerno“. V zadní části auta nebyla okna. „Scházel zdravý rozum. Kdo jezdí s lidmi na podlaze v takovém autě? Nikdo nemohl přežít,“ komentoval policejní ředitel Andrzej Matejuk.

Jde o třetí nejtragičtější dopravní nehodu v Polsku za poslední roky. Došlo k ní jen dva týdny po havárii polského autobusu u Berlína, která si vyžádala 14 životů. Silnice v Polsku patří mezi nejnebezpečnější v Evropské unii, počet smrtelných nehod, které se na nich stávají, je ze „sedmadvacítky“ nejvyšší.

Tragická nehoda
Zdroj: ČTK/AP/Czarek Sokolowski
Vydáno pod