Mrazivé ráno - v Šindelové bylo minus osm stupňů

Šindelová - V Šindelové na Sokolovsku klesla dnes ráno teplota v pěti centimetrech nad zemí na osm stupňů pod nulou. Ve dvou metrech nad zemí pak ukázal teploměr minus sedm stupňů Celsia. Přízemní mrazíky jsou sice v říjnu už poměrně běžné, ale tak velký pokles teploty tady nebyl zaznamenán snad 15 let, informoval Rudolf Kovařík, pozorovatel Českého hydrometeorologického ústavu z místní klimatologické stanice.

Obdobné teploty byly podle Kovaříka dnes naměřeny také na jiných místech v Česku, ale většinou to bylo v nadmořských výškách kolem 1000 metrů. Šindelová leží ve výšce zhruba 600 metrů nad mořem. Tak velký mráz měl na svědomí příliv velmi studeného a především suchého vzduchu ze severu, uvedl Kovařík. „Sousedovi praskl plastový rozvod vody, který měl na zahradě, a králíkům zmrzla voda v miskách,“ poznamenal.

Přízemní mrazíky potrvají asi do pátku

V Šindelové čas od času zaznamenají mráz i v létě. Například letos 20. srpna v pěti centimetrech nad zemí teploměr ukázal minus 1,3 stupně Celsia. O více než měsíc dříve, 7. července, ukázal teploměr v pěti centimetrech minus 0,3 stupně Celsia. Podle Kovaříka lze očekávat současné přízemní mrazíky zhruba do pátku.