V Karlových Varech budou mít nové moderní Horní nádraží

Karlovy Vary - V Karlových Varech se po letech dočkají nové výpravní budovy Horního vlakového nádraží. Projekt za 46,5 milionu korun mají České dráhy dokončit v roce 2012. Původní zdevastovanou budovu tam zbourají a nahradí ji moderním dvoupodlažním objektem. Stavět se má začít zřejmě už na jaře příštího roku, uvedl náměstek generálního ředitele Českých drah Milan Matzenauer. Současnou budovu měla původně rekonstruovat společnost Grandi Stazioni, která opravuje i Wilsonovo nádraží v Praze a nádraží v Mariánských Lázních. Z ekonomických důvodů ale od rekonstrukce v Karlových Varech ustoupila a dohodla se s Českými drahami na vyplacení odškodného 46,5 milionů korun.

Částka 46,5 milionu korun byla také zadáním pro projektanta. „Rekonstrukce staré budovy z přelomu 40. a 50. let minulého století by byla výrazně dražší. Proto jsme se rozhodli pro stavbu nové, moderní budovy navazující na prostor před nádražím,“ uvedl autor projektu architekt Petr Franta.

Dvoupodlažní budova má tvar připomínající ledvinu, oblé stěny, respektující klimatické podmínky Karlových Varů. V budově vznikne podle projektu prosklená dvorana, osvětlená skleněným stropem, ve vyšším patře, odkud bude vstup na nástupiště, pak ČD centrum. Budou zde i prostory pro komerční služby, případně infocentrum a podobně. České dráhy také v rámci stavby zrekonstruují sousední budovy, kde je zabezpečovací zařízení Správy železniční dopravní cesty (SŽDC).

Poslední částí úprav nádraží by měla být rekonstrukce kolejiště a nástupišť. Ty ale spravuje SŽDC a na úpravy peníze nemá. Jen v první etapě by modernizace stála asi 246 milionů korun a celkem téměř půl miliardy. Podle současných informací se úpravy určitě nebudou dělat do roku 2018. Ani pozdější termín ale není jistý. Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Petra Navrátila by ale mohlo pomoci, pokud by rekonstrukci prosazovalo jak město, tak Karlovarský kraj. „Navíc věřím, že nová budova a nové vlaky přilákají více cestujících a ekonomické úvahy mohou být za pár let jiné,“ dodal Navrátil.