Pitr se již potřetí odvolal proti švýcarské vazbě

Bellinzona (Švýcarsko) - Český podnikatel Tomáš Pitr si ve Švýcarsku opět stěžuje na vazbu, z níž se chce dostat. Tentokrát se odvolal proti rozhodnutí tamního ministerstva spravedlnosti, které odmítlo jeho předchozí žádost o propuštění na kauci. Píšou o tom dnešní Lidové noviny. Někdejší blízký spolupracovník šéfa českého podsvětí, zavražděného podnikatele Františka Mrázka sedí ve švýcarském vězení již tři měsíce a během té doby několikrát žádal o propuštění, tamní úřady však vždy jeho žádost zamítly. V Česku hrozí Pitrovi pět let odnětí svobody za daňové úniky.

Tomáš Pitr v polovině září požádal švýcarské ministerstvo o propuštění na kauci 3,3 milionu švýcarských franků (přes 61,5 milionu korun). Justice žádost zamítla. Podle ní hrozí, že by Pitr mohl uprchnout a že by mu v tom kauce nezabránila. „Pan Pitr se proti našemu rozhodnutí odvolal k federálnímu soudu,“ uvedl mluvčí švýcarského ministerstva spravedlnosti Folco Galli.

Švýcarští policisté podnikatele dopadli 27. července v alpském středisku Svatý Mořic. Poté putoval do vazební věznice. Od té doby se už několikrát marně domáhal propuštění. Jeho šance ovšem nejsou nulové. Například slavný režisér Roman Polanski uspěl až napočtvrté, ovšem za podmínky že neopustí zemi. Filmař pak strávil několik měsíců v domácím vězení s elektronickým náramkem na noze.

Pitr, který čeká na své případné vydání do ČR, v předchozí žádosti narazil u švýcarského nejvyššího soudu. Poukazoval na to, že by měl být propuštěn na svobodu kvůli nepravomocnému odsouzení v Praze. Během žádosti se ale soudcům nesvěřil s tím, že Česko žádá o jeho vydání rovněž kvůli trestnímu stíhání kvůli podezření z podvodu a zpronevěry.

Pitra v roce 2006 český soud poslal za daňové delikty na pět let do vězení. Trest ale nenastoupil. Od června 2007 se podle dostupných informací skrýval v cizině. Letos byl v ČR pravomocně odsouzen k souhrnnému šestiletému vězení v souvislosti s podezřelými obchody s akciemi potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny. České úřady požádaly švýcarskou stranu o Pitrovo vydání. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila jsou ale šance na návrat Pitra zpět do rukou tuzemských orgánů padesátiprocentní.

Setuza
Zdroj: ČT24