Sněmovna bude 30. dubna potřetí hlasovat o nedůvěře vládě

Praha - Poslanci budou ve středu 30. dubna na návrh sociálních demokratů již potřetí hlasovat o nedůvěře vládě v historii Topolánkova kabinetu. První hlasování o nedůvěře vyvolali sociální demokraté kvůli kauze vicepremiéra Jiřího Čunka, druhé kvůli reformnímu balíku. Novinářům to dnes řekl předseda nejsilnější opoziční strany Jiří Paroubek. Předseda dolní komory Miloslav Vlček vzápětí oznámil, že kvůli hlasování svolal mimořádnou schůzi sněmovny na poslední dubnový den. Sociálním demokratům pravděpodobně ani tentokrát nepomohou poslanci Miloš Melčák a Michal Pohanka.

Socialisté, kteří mluvili o 16 důvodech k sesazení vlády, mimo jiné tvrdí, že současný kabinet je založen na korupci, ale přesto prý prosazuje řadu zásadních věcí, jako jsou změny ve zdravotnictví či umístění amerického radaru. Vláda podle ČSSD nekomunikuje ani s veřejností, ani s opozicí. Sociálním demokratům vadí například navrhovaný zákon o církevních restitucích. Kritizují i nedávný návrat šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka do vlády.

„Jde o nekompetentní a nedůvěryhodnou vládu, která je ve své podstatě nebezpečná pro tento stát a jeho občany. Je tedy nejvyšší čas zastavit její destrukční činnost,“ uvedla ČSSD.

K vyslovení nedůvěry je třeba ve dvousetčlenné komoře alespoň 101 hlas, ČSSD a KSČM mají dohromady jen 97 poslanců. Předchozí dva pokusy opozice sesadit Topolánkův kabinet byly neúspěšné.

Jejich snahu sice podpoří komunisté, ale ani tentokrát nemohou počítat s podporou bývalých sociálních demokratů Miloše Melčáka a Michala Pohanky. Poslanec Melčák se domnívá, že země potřebuje před nadcházejícím předsednictvím EU spíš zklidnit situaci. Nicméně bez někoho z vládního tábora nemá opozice šanci získat ve dvousetčlenné komoře 101 hlasů potřebných k sesazení kabinetu.

„Když už jsem na sebe vzal tu řeholi, že vládu nějakým způsobem budu držet, bylo by proti mé zásadě pustit (předsedu ČSSD Jiřího) Paroubka touto cestou k moci,“ prohlásil Melčák. Předpokládá, že proti vládě nebude hlasovat ani Pohanka. „Neděláme si schválnosti, že by jeden byl tak, a druhý tak,“ dodal.

Melčák i Pohanka již v minulosti stáli v nejdůležitějších okamžicích na straně vlády. Nejprve jí loni v lednu pomohli získat ve sněmovně důvěru, v červnu ji podrželi, když se ji ČSSD pokoušela sesadit poprvé, v srpnu pomohli koalici schválit vládní reformu financí a v prosinci 2007 opět nezvedli ruku pro další opoziční návrh na vyslovení nedůvěry.

Paroubek již dříve připustil, že ČSSD možná ani tentokrát se svým návrhem nedůvěry neuspěje. I tak má ale podle něj smysl se o to pokusit. Socialisté tak prý dají najevo, že se jednoznačně distancují od politiky Topolánkovy vlády. 

Miloš Melčák
Zdroj: ČT24