Polovina mladých mezi 15 a 18 lety kouří a počty rostou

Praha - Téměř polovina mladých lidí mezi 15 a 18 lety kouří, dětských i mladistvých kuřáků přitom neustále přibývá. Nedostatečně vyvinutý mozek propadá závislosti na nikotinu mnohem rychleji než u dospělého jedince, nezralý organismus je také o poznání citlivější na škodliviny a podle varování odborníků mu hrozí závažnější poškození. Pokud mladí lidé s kouřením nepřestanou, vystavují se v dospělosti riziku třeba cévní mozkové příhody či chronické plicní nemoci. U některých lidí se může rozvinout třeba i bronchiální astma.

Rovných 90 procent kuřáků si svou první cigaretu zapálí před svými osmnáctými narozeninami. Zkušenosti odborníků z center pro závislé na tabáku říkají, že s kouřením začínají stále mladší děti. Prvními experimenty s cigaretou si projdou už ve 12 letech, v Praze okusí prvně cigaretu dokonce už desetileté děti. Celkem v ČR kouří přibližně 250 tisíc nezletilých.

Odbornice na nemoci z kouření Eva Králíková:

„Ještě přibližně před pěti lety častěji kouřili chlapci než dívky. Teď se poměr mezi mladými kuřáky a kuřačkami obrací.“

Závislost na nikotinu se ze 60 procent dědí. Řada dětí se snaží napodobovat dospělé, neuvědomují si ale, že mnoho z víc než 4 000 chemikálií obsažených v cigaretovém kouři už ve velmi malém množství snadno poškozuje jejich organismus - škodliviny obsažené v ciagaretovém kouři ohrožují všechny orgány v těle. „V našem těle neexistuje část, na kterou by kouření nemělo vliv,“ uvedla odbornice na nemoci z kouření Eva Králíková.

Škodliviny z cigaret mohou už po několika letech kouření způsobovat záněty průdušek a později i rozedmu plic. Spojení těchto dvou nemocí způsobuje chronickou obstrukční plicní nemoc. Nemoc se projevuje vleklým kašlem, tlakem na hrudi, vykašláváním hlenů a dušností nejen při tělesné námaze, ale i v klidu. Vyléčit se nedá, včasné odhalení a léčba zvyšují šanci na kvalitnější a delší život.

Chronická obstrukční plicní nemoc je z 85 procent způsobena kouřením. Zrychluje trojnásobně pokles plicních funkcí. Každý rok v Česku této nemoci podlehnou asi 2 tisíce lidí. Nejlepší prevencí je celoživotní nekuřáctví.

Kouření
Zdroj: ČT24