Záhada dívky z plakátu - kandidátka VV v Hradci zřejmě neexistuje

Hradec Králové – Podezřelá záhada doprovázela komunální volby v Hradci Králové. Na pětatřicátém místě kandidátní listiny Věcí veřejných zde o přízeň voličů usilovala dívka, která s největší pravděpodobností neexistuje. Portrét a jméno kandidující ženy totiž vzájemně nesouhlasí – jako jednadvacetiletá studentka Lucie Dvořáková byla na plakátech ve skutečnosti zobrazena čtyřiadvacetiletá Lucie Dejdarová, a to aniž by Věcem veřejným poskytla svou fotografii.

„Vůbec netuším, jak jsem se na ten plakát dostala, protože fotografii jsem Věcem veřejným vůbec neposkytla. Byla jsem v šoku a byla jsem velice naštvaná, protože sdílím jiný názor než Věci veřejné,“ uvedla Dejdarová pro Českou televizi.

Mystifikace překvapila i lídryni hradecké kandidátky „véčkařů“ Ivanu Bezdíčkovou. „Tou otázkou jste mě zaskočil. Já o tom nemám žádné informace,“ řekla reportérovi ČT Vlastimilu Weinerovi již před volbami. Strana následně falešnou portrétní fotografii Lucie Dvořákové ze svých webových stránek stáhla.

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Dvořáková je prý kolegyně ze školky - Dejdarová ji nezná

K chybě se přihlásila majitelka soukromých jeslí a mateřské školky Hana Benešová, která za VV kandidovala na čtvrtém místě. Pochybení vysvětlila tak, že snímky Lucie Dvořákové a Lucie Dejdarové omylem zaměnila. „Je to moje vina, já jsem to špatně zaslala. Je to tím, že jsou obě Lucie, obě blondýny a obě jsou u mě zaměstnané,“ uvedla Benešová. Lucie Dejdarová ale kolegyni Dvořákovou vůbec nezná.

Česká televize se chtěla se skutečnou Lucií Dvořákovou sejít a zeptat se, zda o své kandidatuře pod cizím portrétem ví. Zástupci Věcí veřejných ovšem schůzku neumožnili. Když se ji reportéři pokusili vyhledat na adrese, kde podle volební registrace trvale bydlí, zjistili, že ji zde neznají. Později zatelefonovala žena, která se představila jako Lucie Dvořáková, kandidátka Věcí veřejných. Rozhovor odmítla s tím, že nechce být nikde vidět. Lucie Dejdarová nyní kvůli zneužití své fotografie zvažuje žalobu k soudu.