Slabý volební výsledek přinutil VV k ideové konferenci

Praha - Věci veřejné po senátních a obecních volbách dnes oznámily, že uspořádají ideovou konferenci, na níž zhodnotí výsledky hlasování. Volební manažer VV a ministr dopravy Vít Bárta oznámil, že na konferenci nabídne svou funkci volebního manažera. Podle průběžných součtů VV nezopakují jedenáctiprocentní zisk ze sněmovních voleb, který by i nyní považovaly za úspěch. Nesplní ani plánovaný počet sedmi senátorů.

Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a strany VV Kateřina Klasnová novinářům řekla, že za slabším výsledkem ve volbách stojí mimo jiné nižší objem peněz, které strana investovala do předvolební kampaně oproti ostatním stranám. „Myslím, že tam bylo skutečně znát, že VV neměly tolik prostředků na předvolební kampaň, že skutečně konkurence měla těch billboardů obrovské množství,“ uvedla Klasnová.

Strana chce na ideové konferenci zhodnotit dosavadní působení ve vládě, výsledky komunálních a senátních voleb. „Nechceme být stranou na jedno použití a samozřejmě ta konference je od toho, abychom si vyříkali priority třeba v komunální politice,“ dodala Klasnová.

Podle Bárty se ve výsledcích odrazilo i vládní angažmá Věcí veřejných a jejich podíl na připravovaných nepopulárních reformách. V senátních volbách vidí Bárta jako minus, že Věci veřejné jsou mladou stranou, nemají tak ještě se stranou dlouhodobě spjaté výrazné osobnosti, o které v senátních volbách jde.