Dali voliči koalici nedostatečnou? Nečas to odmítá

Praha - Komunální volby nedaly vládě nedostatečnou, politika vlády u voličů nepropadla, jak říká sociální demokracie. Tuto tezi sociálních demokratů a komunistů odmítl v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce šéf ODS Petr Nečas. Výsledky komunálních voleb podle něj neznamenají kritiku vládní politiky, neboť strany vládní koalice získaly více hlasů než opozice. Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg pochválil české voliče, že na rozdíl od sousedních zemí u nás nikde nebodovali extremisté. A Radek John odmítl, že by Věci veřejné propadly, o rezignaci nechtěl ani slyšet.

I když ODS vyhrála komunální volby jen ve čtyřech statutárních městech (Kladno, Mladá Boleslav, Plzeň a Teplice) a ztratila v nich skoro 2 000 zastupitelů, podstatné je podle premiéra Nečase to, že součet hlasů pro ODS, TOP 09 a Věci veřejné byl ve volbách vyšší než pro ČSSD a komunisty. 

ODS má nejvíce mandátů, ale přesto nelze hovořit o úspěchu

Petr Nečas připomněl, že ODS dostala největší počet mandátů ze všech politických stran, v obecních volbách více než 5 tisíc mandátů. Zároveň dodal, že volební výsledek v roce 2006 byl pro ODS unikátní a jen těžko si někdo mohl myslet, že by podobný výsledek mohli občanští demokraté zopakovat. 

Sobotka: Vysvědčení pro vládní koalici - nedostatečná

Bohuslav Sobotka (ČSSD) zopakoval svá včerejší slova, že hlavním poraženým voleb je ODS. „Do značné míry prohrála vládní politika, byla to první příležitost, aby lidé vládní politice vystavili vysvědčení a oni jí dali nedostatečnou. Ukazuje se, že většina lidí je nespokojená s tím, jaké kroky vláda podniká,“ komentoval Sobotka výsledky voleb.

K výsledku své strany Sobotka dodal, že ČSSD stále doháněla ODS, která vyrostla na troskách OF. „Až v těchto volbách jsme fakticky poprvé dohnali ODS na komunální úrovni. Jsem rád, že naše volební zisky na komunální úrovni jsou stále lepší a nasvědčují postupnému posilování sociální demokracie na této úrovni,“ pochválil své kolegy šéf sociální demokracie.

K Sobotkovi se připojil šéf komunistů Vojtěch Filip. Voliči podle něj nepotvrdili trend květnových voleb. „Jsme v bodu obratu, a to je proto, že vládní koalice zpomalila reformní proces a vše spustí až po druhém kole senátních voleb,“ kritizoval Filip vládní koalici. K výsledku komunistů ve volbách do Senátu, při nichž komunističtí kandidáti neuspěli, dodal: „Naši lidé prostě za celou dobu nepřijali druhou komoru, máme obce, kde jsme měli hlasy do obecních voleb, ale ani jeden hlas pro našeho kandidáta do Senátu.“

Co je TOP 09? Rychlokvaška, nebo vyspělé víno?

TOP 09 přinesly výsledky zásadní zprávu - nutně si potřebují vybudovat stranický aparát. „Pro naši stranu to znamená, že se musíme snažit, neb existujeme teprve rok a nemáme stranický aparát v poslední vesnici, jako to mají zavedené strany,“ dodává Schwarzenberg.

Karel Schwarzenberg

„Český volič je moudřejší, než si člověk myslí. Na rozdíl od okolních států u nás nezískali žádní extremisté. Dokonce v Chomutově paní Řápková, která tam vynikala rasistickou politikou, prohrála. Dobrá zpráva pro Českou republiku – nikde nevyhráli extremisté, vyhráli normální demokratické strany.“

V narážce na to, že prezident Václav Klaus vyzýval u volební urny voliče, aby nevolili žádné „rychlokvašky“, ministr zahraničí řekl, že si spíš připadá jako vyspělé víno. Voliči se podle něj vyslovili pro změny proto, že nikomu nesvědčí, když je u moci příliš dlouho - a platí to i na komunální úrovni.

John: „Já že bych měl rezignovat?“

Radek John, předseda Věcí veřejných, naprosto odmítl, že by jeho strana ve volbách propadla. „Nám se podařilo potvrdit výsledek na Praze 1, kde se budeme snažit bojovat proti ODS společně s TOP 09 a se Stranou zelených. Do těchto voleb VV měly 9 zastupitelů a po těchto volbách jich mají 300 po celé republice. Jsme šťastni, že jsme zakořenili v obcích. Na to, že jsme v politice rok…“

Radek John a rezignovat? Ne

Na otázku, zda neuvažuje o rezignaci, odpověděl s údivem: „Já že bych měl rezignovat? Neuvažuji o tom. Poté, co jsme získali o 2 tisíce více zastupitelů, ne. Věci veřejné mají přímou volbu předsedy každé dva roky a čeká je příští jaro. Jestli se rozhodnou mě vyměnit, výborně,“ prohlásil ministr vnitra John.

Kdo je vítěz? Vítězem je volič 

Komunální a první kolo senátních voleb přepsaly politickou mapu České republiky - zájem lidí byl větší než před čtyřmi lety. První kolo voleb do Senátu zaznamenalo historický rekord. A tak tyto volby mají určitě jednoho vítěze, a tím je volič – komunální i senátní volby totiž měly nejvyšší volební účast za posledních 16 let. I když z velkých politických stran nejvíc procent zastupitelů získala ODS, její síla v komunální politice po tomto víkendu výrazně klesla.

A jak lze zhodnotit letošní obecní volby? Úspěch sociálních demokratů a porážka občanských demokratů. Ze 24 statutárních měst vyhrála ODS jen ve čtyřech z nich, zatímco před čtyřmi lety patřilo ODS 21 statutárních měst. ČSSD zvítězila ve 13 a TOP 09 ve dvou, v pěti statutárních městech vyhrály jiné politické strany či hnutí. A Senát?  V prvním kole senátních voleb byli neúspěšnější sociální demokraté - postupují ve dvaadvaceti obvodech. ODS pak v devatenácti, TOP 09 v pěti a lidovci se budou pokoušet o tři místa.