Vyšetřování exploze parovodu v Budějovicích se protahuje

České Budějovice - Už čtrnáct měsíců marně čekají obyvatelé Českých Budějovic na výsledky vyšetřování výbuchu parovodu. Bez nich není možné případ uzavřít a lidé netuší, zda k explozi nedojde znovu. Horká pára a létající kameny tady v srpnu loňského roku zranily dva lidi a poškodily několik domů i desítky aut.

„Probíhají výslechy a čekáme na znalecké posudky. Případ chceme uzavřít do konce roku,“ tak v říjnu komentovali policisté vyšetřování mimořádné exploze. Rok na kalendáři ale končil devítkou. Dodnes, 14 měsíců po výbuchu, policie nezná přesnou příčinu ani viníka. „Ve vyšetřování rozhodně nebyly žádné průtahy, byly provedeny nezbytné úkony. V současné době čekají českobudějovičtí kriminalisté na výsledky znaleckého posudku,“ prohlásila Regina Tupá, mluvčí policie.

Exploze, kterou si až do 24. srpna 2009 nikdo nedokázal představit, otřásla částí města těsně před třetí odpoledne. Výbuch poničil dům a zhruba tři desítky aut. Zmizela část silnice, kameny zasypaly okolí zahalené horkou párou. Těsně vedle místa výbuchu je přitom zahrada školky. Děti, které na ní měly být, se zpozdily o méně než minutu, kvůli neobvykle dlouhému obouvání. Nyní na místě výbuchu znovu parkují auta a zahrada školky je vyčištěná a opravená.

Reportáž Petra Šuleře (zdroj: ČT24)

Závěry mají být zveřejněny do půlky listopadu

Problém je v tom, že jejímu vedení, stejně jako rodičům, příčinu exploze nikdo nesdělil. „Věnovali nám sponzorský dar ve výši 100 tisíc korun na vybavení, ale aby nás seznámili se závěry, jestli je už vše v pořádku a jestli se to může opakovat, tak to ne,“ podotkla ředitelka školky Věra Brožová. „Myslíme si, že ta doba už byla více než dostatečná k tomu, aby závěr byl k mání, ale musíme respektovat lhůty, které si policie dává,“ řekl Zdeněk Blažek, generální ředitel Teplárny České Budějovice. Nový termín stanovený policií je polovina listopadu letošního roku.

Vydáno pod