Závodník Koloc dostal 5 let za tunelování

Hradec Králové - Krajský soud v Hradci Králové dnes potrestal bývalého automobilového závodníka Martina Koloce a čtyři někdejší manažery Rubeny Náchod pěti lety vězení v kauze údajného vytunelování podniku. Podle obžaloby Koloc a čtveřice manažerů způsobili firmě sérií transakcí v letech 1991 až 1994 zhruba čtvrtmiliardovou škodu. Rozsudek není pravomocný, obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.

Předseda senátu Miroslav Mjartan uvedl při vynesení rozsudku: „Jednalo se o simulované úkony zakrývající odčerpávání finančních prostředků z Rubeny Náchod.“ Obžalovaní peníze podle soudu vyvedli například fiktivní smlouvou o obstarání věci či zpětným leasingem. Soud obžalovaným uložil pětileté tresty, za přečin podvodu jim hrozilo pět až 12 let vězení. „Tresty na spodní hranici soud uložil s ohledem na to, že trestní řízení trvá již velmi dlouhou dobu, neshledal však podmínky pro uložení nižších trestů,“ řekl Mjartan. Proti Kolocovi je řízení vedené jako proti uprchlému, ostatní obžalovaní se dnešního vynesení rozsudku nezúčastnili.

Státní zástupkyně Ilona Kufčáková:

„Je možno toto jednání označit laickým termínem tunelování společnosti Rubena.“

Obhájce O. Svatoše a M. Šnajdra Vladislav Ježek: „My jsme počítali se zproštěním viny, takže pro nás je rozsudek velkým překvapením.“

Reportáž Vlastimila Weinera (zdroj: ČT24)

Společnost Rubena Náchod

se v roce 2000 přejmenovala na společnost R-TECH Náchod, předtím svá výrobní aktiva převedla na společnost Rubena Hradec Králové (dříve Gumokov) ze skupiny České gumárenské společnosti. Za právního nástupce Rubeny Náchod se označuje firma BS Servis Centrum, která po obžalovaných požaduje náhradu škody.

Hradecký soud čtveřici bývalých manažerů již v roce 2006 udělil tresty od čtyř let do 6,5 roku, vrchní soud však případ vrátil k novému projednání. Hradecký soud v roce 2008 všechny obžalované zprostil obžaloby, protože se podle soudu nepodařilo prokázat, že by jednáním obžalovaných společnosti vznikla škoda. Vrchní soud v listopadu 2009 verdikt zrušil s tím, že hradecký soud nedostatečně zhodnotil důkazy. Nové projednávání případu začalo u hradeckého soudu letos v dubnu.

Koloc je dvojnásobným mistrem Evropy v závodech tahačů na okruzích a zakladatelem týmu Buggyra, podle některých zdrojů žije ve Spojených arabských emirátech. Od roku 2004 je na něj vydán mezinárodní zatykač.