Kalouskovi kontroloři prověří, zda Vondra neplýtval na předsednictví EU

Praha – Ministr financí Miroslav Kalousek poslal hloubkovou kontrolu na Úřad vlády. Má prověřit výdaje na české předsednictví Evropské unii. Ty měl v té době na starosti dnešní ministr obrany Alexandr Vondra - a Kalousek chce zjistit, zda jeho sekce neplýtvala. Za kontrolou ale podle Hospodářských novin (HN) můžou stát i spory mezi oběma ministry, kteří se střetli i v kauze podivných armádních zakázek. Na těch totiž vydělával Kalouskův přítel. Premiér Petr Nečas chce proto objasnění, proč právě na předsednictví se chce Kalousek zaměřit.

Podle deníku mají kontroloři ministerstva zjistit, zda sekce, kterou Vondra vedl, zbytečně nevyhazovala peníze z miliardového rozpočtu určeného předsednictví. Spory mezi oběma ministry podle HN začaly, když Vondra řekl, že chce zakázat armádní nákupy přes prostředníky. Právě na takových obchodech v minulosti vydělávala společnost Omnipol, za kterou stojí Kalouskův blízký přítel Richard Háva.

Navíc Vondrův resort v posledních týdnech začal zveřejňovat informace o zbrojních zakázkách a příjmech Omnipolu, které předchozí vedení tajilo. „Časová shoda s tím, kdy jsem začal prověřovat zakázky na ministerstvu obrany, je pozoruhodná,“ komentoval situaci pro HN Vondra. Kalousek totiž rozhodnutí o kontrole podepsal 1. září. „Tentýž den Vondra zadal na obraně audit obchodů, které byly v minulosti uzavřeny přes prostředníky,“ uvádí deník.

Domněnku, že by šlo o cílený útok na Vondru, však Kalousek odmítá a označil ji za paranoidní. „Jde o standardní kontrolu celého úřadu. Nevím, jak se generuje, co a kdy se zrovna půjde kontrolovat,“ řekl. „Indicií, že prověrka skutečně míří proti Vondrovi, je však dost,“ píše list. Kontrola se podle nich zaměřuje jen na roky 2007 až 2009. Přesně v té době byl Vondra vicepremiérem pro evropské záležitosti. Navíc chtěli úředníci vyrazit na kontrolu už dlouho, ale svolení dostali až teď.

Zajímavé podle HN je i to, že prověrku dělá odbor rozpočtu, který spadá pod náměstka Martina Bartáka. „Tedy pod muže, který o obchodech na obraně roky rozhodoval coby první náměstek a pak i ministr,“ dodává list.

Bez ohledu na motivaci kontroly je podle deníku pravděpodobné, že se nesrovnalosti najdou. Podle informací HN půjde především o nápadně nevýhodné nákupy a smlouvy s dodavateli.

Zaorálek: Koalice kontroluje sama sebe

Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka situace kolem kontroly výdajů na předsednictví ilustruje, jak si vláda představuje boj s korupcí. „Pan Barták bude vyšetřovat pana Vondru a pan Vondra bude na ministerstvu obrany vyšetřovat pana Bartáka. To je situace, kdy máme velkou šanci, že se na obou stranách nevyšetří vůbec nic,“ řekl novinářům.

Nynější poslanec ČSSD a bývalý ministr vnitra v úřednické vládě Jana Fischera Martin Pecina dnes upozornil na to, že vláda v době předsednictví mimo jiné změnila metodiku účtování nákladů za používání vládních speciálů, aby mohla často využívat vládní letku. „Bylo přijato, že s budou účtovat jen letištní poplatky na cílovém letišti a pohonné hmoty natankované mimo území České republiky,“ řekl Pecina.