Lidé mohou u soudu zpochybnit volby

Praha - Ode dneška je možné zpochybnit výsledky komunálních a prvního kola senátních voleb. Pokud si někdo myslí, že byl při hlasování porušen zákon, má deset dní na to, aby podal stížnost. Možnosti obrátit se na soud pravděpodobně využije Strana zelených. Chystá se napadnout rozdělení hlavního města na sedm volebních obvodů. Ke stížnosti zelených by se mohly připojit i další strany.

Nové pražské zastupitelstvo mohlo vypadat úplně jinak. Kdyby se hlasy přepočítávaly stejně jako před čtyřmi lety, získala by Strana zelených a Věci veřejné po čtyřech mandátech. Po rozdělení hlavního města do sedmi volebních obvodů, jak ho prosadila ODS, ale strany nezískaly ani jedno křeslo.

„Bezpochyby by měla být Praha jedním jediným volebním obvodem. Pokud nebude a bude to jako dnes, tak budou nadále poškozována práva některých voličů, protože jejich hlas bude ani ne třetinový oproti váze hlasu v jiných obvodech,“ vysvětluje důvod pro stížnost předseda Strany zelených Ondřej Liška.

Zelení podají stížnost na volední obvody (zdroj: ČT24)

Zelení ve volbách dostali 5,9 procenta hlasů, Věci veřejné o tři desetiny méně. Podle nového přepočítávání na hlasy by ale strany musely získat asi 7,5 procenta hlasů, aby se na magistrát dostaly. O případné podpoře stížnosti zelených uvažují Věci veřejné. Komunisté už avizovali, že pokud zelení u soudu neuspějí, podají vlastní návrh na zrušení výsledků. „Zvažujeme to, ale mnohem lepší by bylo nějaké komplexnější řešení, a to například změna legislativy tak, aby se tyto předvolební triky nemohly opakovat,“ řekla místopředsedkyně VV Kateřina Klasnová.

Už včera přišla k Nejvyššímu správnímu soudu první stížnost na výsledky obecních voleb v Praze-Březiněvsi. Protože ale byla adresovaná špatnému soudu, vůbec se jí nezabýval. Námitky proti komunálním volbám totiž mají řešit příslušné krajské soudy. Do agendy Nejvyššího správního soudu zase spadají jen stížnosti na senátní volby.