Nečas: Vláda za 100 dní ukázala, že je schopna provést reformy

Praha - Premiér Petr Nečas je přesvědčen, že s vládní sestavou ODS, TOP 09 a VV, která začala fungovat před sto dny, je schopen prosadit připravované klíčové reformy. Kabinet podle něj v prvních třech měsících rozhodně nezahálel. Prošel zatěžkávacím obdobím, když musel učinit nepopulární opatření. Práci vládě neulehčilo ani období před komunálními volbami, ve kterých jsou koaliční strany soupeři, poznamenal ministerský předseda.

„Bylo to sto dnů tvrdé práce, výsledky tu jsou, před námi stojí klíčové reformy. Jsem přesvědčen, že když bude vláda pracovat jako dosud, zvládne je,“ uvedl Nečas. Na tiskovou konferenci ho doprovodili všichni ministři, kteří postupně vypočítali, jaké změny ve svých resortech připravili a jaká opatření provedli zvláště v oblasti úspor. Například ministr dopravy Vít Bárta se pochlubil, že jeho úřad dokázal nakoupit na zimní údržbu silnic sůl o deset procent levněji než loni. Soubor výsledků své práce ministři shrnuli i v malé tištěné brožuře. 

Nečas také zdůraznil, že kabinet velice intenzivně připravuje strategii protikorupční politiky. Mezi ostře sledovaná patří především ministerstva obrany a dopravy, kde se nahromadily podivné tendry. Jejich šéfové spustili audity a vyměnili většinu lidí ve vedení resortů. Premiér přiznává, že tady má vláda ještě hodně práce před sebou.

Petr Nečas: „Šetříme ve všech resortech, jednoznačně jsme dokázali, že jsme vládou rozpočtové odpovědnosti.“

Lubomír Zaorálek: „Nejlepší zhodnocení sto dnů vlády jsou volby, to je nejlepší způsob, jak sociální demokracie i celá země říká, jak vidí vládu.“

Opozice ale kabinetu vyčítá sociální necitlivost připravovaných reforem a nedostatek komunikace. Škrty podle levice oslabí i sociální soudržnost. Z některých resortů musí odejít stovky úředníků. Ministerstvo obrany opustí tisícovka civilních zaměstnanců, vnitro tři stovky. O víkendových volbách, které i v řadě tradičně pravicových měst vyhráli sociální demokraté, proto dostala vláda podle levice od voličů červenou. Komunální a první kolo senátních voleb podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka jasně ukázalo, že Nečas nemá podporu veřejnosti ke svým reformám. Koaliční politici se nicméně brání tím, že v součtu získali nejvíc mandátů zastupitelé vládní koalice.

Za největší chybu Nečasova kabinetu Zaorálek považuje to, že vláda údajně odmítá vést debatu s opozicí o zásadních reformních krocích: „Sněmovna vypadá tak, že není třeba vést debatu, není třeba hájit návrhy vlády, ani představu reformy, protože se to dá těmi hlasy převálcovat.“ Dlouhodobé reformy důchodů, zdravotnictví či školství podle něj nevydrží bez širší politické shody. Podle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (TOP 09) jsou změny sociálně citlivé, na tiskové konferenci ale zároveň slíbil, že o některých reformních krocích bude jednat s opozicí a sociálními partnery.

Výběr sporných otázek v koalici:

  • Zákoník práce - mezi ODS a TOP 09 to zaskřípalo například v diskusi o změnách zákoníku práce. Novely, které navrhl ministr Drábek (TOP 09), označil premiér za málo ambiciózní a chtěl o nich dále jednat i za cenu, že nebudou přijaty do konce roku, jak požadovala TOP 09. Novela by nakonec měla začít platit až během prvního čtvrtletí 2011.
  • Armádní zakázky - vztahy v koalici rozvířila i aféra okolo přípravy podezřelé zakázky na nákup minometů pro armádu. Kalousek při obhajobě exministra obrany a nyní svého náměstka Martina Bartáka obvinil ministra obrany Alexandra Vondru (ODS), že ještě v době působení v kabinetu Mirka Topolánka lobboval ve prospěch nákupu obrněných transportérů Pandur.
  • Povodňová daň - pro financování povodňových škod se má příští rok o sto korun měsíčně snížit sleva na dani. Navzdory předvolebním slibům se tak zvýší daně, za což se premiér voličům omluvil. Okolo opatření si opět Nečas s Kalouskem vyměnili přes média několik invektiv na téma dodržování koaličních dohod.
  • Zvýšení cen elektřiny - Nečas vystoupil proti plánu ministerstva financí, aby už příští rok byly na vyrovnání cen elektřiny použity výnosy z prodeje emisních povolenek. Vláda nakonec prodej emisních povolenek zvolila jako jedno z více opatření na omezení růstu cen.
Lubomír Zaorálek
Zdroj: ČT24