Olomoucký kraj má všechny slíbené Regionovy, možná přibudou další

Olomouc – Poslední ze slíbených deseti zrekonstruovaných dieselových jednotek Regionova symbolicky předaly České dráhy Olomouckému kraji. Souprava doplní stávající Regionovy na tratích z Olomouce do Moravského Berouna, Uničova a Šumperku. Podle mluvčí ČD Kateřiny Šubové jedná dopravce s vedením regionu o případném nasazení dalších obdobných rekonstruovaných jednotek.

Dvoučlánkové a tříčlánkové soupravy s nízkopodlažní částí vznikají přímo v Olomouckém kraji, šumperská strojírna PARS je vyrábí ze starých dvounápravových motoráků řady 810 a odpovídajících přívěsných vozů. Regionovy nahrazují jak tato vozidla, tak i starší, ale větší a pohodlnější motorové vozy, které byly původně určeny pro motorové rychlíky.

Olomoucký kraj měl přislíbeno nasazení deseti vlaků Regionova, které se na regionálních tratích objevovaly postupně od podzimu 2006. „Desátá Regionova určená Olomouckému kraji by nemusela být poslední. Nasazení dalších je ale zatím v jednání,“ řekla při symbolickém předání vlaku mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Doplnila, že celkově ČD již nakoupily 161 Regionov.

Předseda představenstva firmy PARS Tomáš Ignačák doplnil, že firma připravuje výrobu další 62 jednotek. „Všechny jsou určené pro České dráhy,“ uvedl Ignačák. K ceně souprav řekl, že v případě dvouvozové verze činí asi 25,5 milionu korun, u třívozové je to 37,4 milionu Kč.

Kabina strojvedoucího
Zdroj: Vladislav Galgonek/ČTK