Od policie letos odešlo už 1200 lidí. A další tisíc ještě odejde

Praha - Od začátku roku od policie odešlo zhruba 1200 lidí a do konce listopadu chce odejít další tisícovka. V posledních měsících policistů kvůli škrtům na platech ubývá po stovkách. Jenom za poslední dva měsíce jich odešlo přes 700. Vedení tvrdí, že to nesníží možnosti strážců zákona zajistit bezpečnost. „Podle našich analýz by se toto nemělo projevit ve službách, které policie poskytuje veřejnosti,“ říká mluvčí Policejního prezidia Jaroslav Ibehej. S tím ale nesouhlasí odbory.

„Samozřejmě to snižuje schopnost policie odvádět svoji práci, nejenom početně, ale i kvalitativně,“ reaguje Milan Štěpánek, předseda odborového svazu policie.

Mezi odcházejícími jsou také velitelé a zkušení specialisté. Jedním z nich je plzeňský odborník na zbraně a střelivo Jaroslav Bejček z Plzně, který u policie pracuje celých 24 let. „Pokud se sahá na peníze, a tím pádem i na základní jistoty, tak tím pádem je tu doba, kdy by se mělo skončit,“ vysvětluje Jaroslav Bejček.

Reportáž Karla Rožánka (zdroj: ČT24)

Také v minulých letech odcházely od policie ročně tisíce lidí. Rozdíl je v tom, že od loňska odchody nevyrovnávají noví rekruti. „To vidím jako zásadní chybu. A úvaha, že policii stačí 40 tisíc lidí, je podle mne naprosto nekoncepční,“ zlobí se šéf policejních odborů Štěpánek.

Mzdy těch, kteří odejdou, použijeme pro zbývající policisty

Podle informací České televize ale také dost policistů své výpovědi během září stáhlo, například z elitního Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality. Vedení policie jim slíbilo, že jim nesníží od nového roku platy o celých 10 procent.

„Mzdy 1400 policistů, kteří odejdou, použijeme pro zbývající policisty, aby propad 10 procent nebyl tak vysoký. Bude činit pouhých 6,3 procent,“ informuje ředitel Roman Fidler z Ředitelství řízení lidských zdrojů Policie ČR.

Dá se předpokládat, že do konce letošního roku odejdou ještě další policisté. Vedení policejního sboru i odbory se ale shodují na tom, že už půjde pouze o několik desítek lidí.