Primátorem Liberce bude Korytář z vítězné Změny

Praha/Liberec - Libereckým primátorem bude Jan Korytář z vítězné Změny pro Liberec. Koalici vytvořil s ČSSD, Unií pro sport a uskupením Liberec občanům. Uvedl to dnes Korytář. Dosud vládnoucí ODS bude v opozici. Nová koalice bude mít v zastupitelstvu, které má 39 členů, většinu 25 hlasů. Městská rada bude mít 11 členů: primátora, pět náměstků primátora a pět radních. V libereckém zastupitelstvu je sedm subjektů. Volby v Liberci vyhrála Změna pro Liberec, která porazila ODS, a získala devět mandátů. Druhá ODS jich má osm, za ní skončila ČSSD se sedmi zastupiteli. Liberec občanům získal šest mandátů.

Pětiprocentní hranici překročily ještě Věci veřejné, Unie pro sport a zdraví a komunisté, všichni mají po třech mandátech. TOP 09 v Liberci nekandidovala, protože kvůli vnitřním sporům v místní organizaci strana všechny kandidáty před volbami odvolala.

Také v dalších českých obcích a městských částech začíná být jasno, jak bude pro příští čtyři roky jejich vedení vypadat. Například na Praze 1 se vyjednávači TOP 09, Věcí veřejných a ČSSD dnes dohodli na radniční koalici. Koaliční smlouva by měla být podepsána příští týden. Uvedl to lídr TOP 09 Oldřich Lomecký a potvrdila zastupitelka Karolína Peake (VV). Dosud vládnoucí ODS tak odejde do opozice. V ní bude i Strana zelených.

Na radnici v Děčíně zřejmě vytvoří koalici ČSSD a Volba pro město. Kandidátem na primátora je lídr kandidátky ČSSD, bývalý děčínský policejní ředitel František Pelant.

V Havířově chtějí vítězní sociální demokraté v jedenáctičlenné radě obsadit minimálně šest křesel. Koalice ČSSD a KSČM by ve třiačtyřicetičlenném zastupitelstvu měla pohodlnou nadpoloviční většinu 27 hlasů. Mandát na pokračování spolupráce s KSČM Osmanczykovi ve čtvrtek pozdě večer udělila havířovská organizace ČSSD.

Koalici v Chomutově pak nejspíše uzavře ČSSD, ODS, TOP 09 a Severočeši.cz. V pětatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít těsnou většinu 18 hlasů. Předseda klubu ČSSD Martin Klouda dnes informoval, že rodící se koalice navrhne na primátora volebního lídra ČSSD Jana Mareše.

Strany se podle prohlášení na spolupráci dohodly v noci na dnešek. Mareš uvedl, že v současné době začínají jednat o programovém prohlášení. První oficiální schůzka o programu je naplánovaná na pondělí.

V Plzni TOP 09 a Občané.cz, jejichž lídrem je dosavadní primátor Pavel Rödl (dříve ODS), nebudou už dále jednat o případné koalici s ODS, která vyhrála komunální volby. Oznámil to za oba subjekty lídr TOP 09 Ondřej Ženíšek.

Změna stylu vedení Plzně byla pro obě strany jedním z hlavních bodů kampaně. Protože ale prý místní ODS neprošla žádnou vnitřní očistou, další spolupráce s ní není možná. Dál jsou obě strany ochotné vyjednávat o případné koalici s ČSSD, eventuálně s Pravou volbu pro Plzeň.

V Bílině se do zastupitelstva města, které má 30 členů, dostalo osm stran a hnutí. S komunisty, kteří tam volby vyhráli, ovšem nikdo z ostatních nechce spolupracovat. Vedoucí jednotlivých kandidátek ale tvrdí, že se na společném vedení města dokáží dohodnout. Bílinu nejspíš opět povedou Nezávislí.

Kvůli volbám také končí ve funkci mluvčího vlády Petra Nečase (ODS) Martin Kupka. V komunálních volbách totiž uspěl na kandidátce ODS v Líbeznicích u Prahy a pravděpodobně se stane starostou. Na jeho jménu se shodli všichni koaliční partneři. Informoval o tom server Aktuálně.cz. Kdo a kdy Kupku ve funkci nahradí, zatím není jasné.

V Nymburce bude v nadcházejících čtyřech letech vládnout široká koalice ČSSD, ODS, TOP 09 a dvou nezávislých uskupení Volba pro Nymburk a Nymburští demokraté. Starostou se stane lídr nymburské ČSSD, dosavadní místostarosta města a náměstek středočeského hejtmana pro životní prostředí Miloš Petera. Koaliční dohodu podepíší strany v sobotu odpoledne.

Radnici v Třebíči povedou čtyři sdružení nezávislých kandidátů spolu s TOP 09 a Věcmi veřejnými. Podle dnes uzavřené dohody se třebíčským starostou stane Pavel Heřman, lídr druhého nejúspěšnějšího volebního seskupení Heřman zpátky na radnici. Vítězní sociální demokraté skončí v opozici, stejně jako ODS, komunisté a lidovci. Heřman byl v minulosti starostou Třebíče dvě funkční období. Po zvolení senátorem na funkci začátkem roku 1998 kvůli pracovní zaneprázdněnosti rezignoval.

V Jihlavě zřejmě bude pokračovat pravolevá koalice složená z ČSSD, ODS a jedné nebo více menších stran. Dohoda by mohla být podepsána v polovině příštího týdne. Varianta pravicové koalice s převahou jednoho hlasu složené z ODS, TOP 09, KDU-ČSL a uskupení Krásná Jihlava je sice stále ještě ve hře, ale podle primátora Jaroslava Vymazala (ODS) by byla nestabilní. Vítězná ČSSD si nárokuje pozici primátora, její lídr Rudolf Chloupek však připustil, že na funkci nelpí.

V Pardubicích dnes ČSSD, která se tu stala vítězem voleb, začala jednat o vzniku možné koalice na radnici s takzvanou trojkoalicí tvořenou Sdružením pro Pardubice, TOP 09 a sdružením Pardubáci. Zúčastněné subjekty tak chtějí vybřednout z patové situace, kdy žádný z velkých bloků nebyl schopen bez podpory komunistů získat v zastupitelstvu převahu. Rozhodnutí by mohlo padnout v neděli večer, říká Štěpánka Fraňková, která vede Sdružení pro Pardubice.

V Prachaticích nejspíš vznikne středopravá koalice bez vítězné ČSSD. Sdružení nezávislých kandidátů Pro Prachatice se asi spojí s ODS, TOP 09 a lidovci, případně i s Volbou pro město. V zastupitelstvu, která má 21 členů, budou mít 12 hlasů, respektive 13 hlasů. ČSSD by zůstala v opozici s komunisty. Post starosty tak získá sdružení Pro Prachatice, post místostarosty připadne ODS.

V radě města Zlína bude mít vítězná koalice TOP 09 a STAN pět zástupců včetně primátora. Hnutí M.O.R obsadí tři křesla, lidovci, Zlínské hnutí nezávislých a Věci veřejné po jednom. Zástupce za KDU-ČSL bude uvolněný radní. Nejpozději do příštího pátku strany podepíší koaliční smlouvu.

V Uherském Hradišti bude po nadcházející čtyři roky vládnout opět pravicová koalice. Dohodu dnes společně podepsali vítězná ODS, ve volbách třetí seskupení TOP 09 a KRUH a pátí lidovci. Koalice bude mít v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu nejtěsnější možnou většinu 14 hlasů. V opozici jsou ve volbách druzí sociální demokraté, KSČM a hnutí Zdravé Hradiště.