Ukrajinský exministr nabídl kauci za propuštění z vazby

Praha - Bývalý ukrajinský ministr hospodářství Bohdan Danylyšyn, kterého v pondělí v Česku zadržela policie na základě mezinárodního zatykače, požádal soud o propuštění z předběžné vazby a nabídl peněžitou kauci ve výši 250 tisíc korun. Vedle toho i písemný slib, že se nepokusí uprchnout a záruku jiných lidí. Soud jej do předběžné vazby poslal ve středu, muž si proti tomu podal stížnost.

Mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková uvedla, že soud nejprve musí nechat přeložit rozhodnutí o uvalení vazby a překlad doručit Danylyšynovi. Pak bude Vrchní soud v Praze rozhodovat o jeho stížnosti. Teprve poté se bude městský soud podle mluvčí zabývat žádostí Danylyšyna o propuštění z vazby. Návrh na jeho vydání zatím státní zástupce podle Lhotákové nepodal.

Ministr je podezřelý z korupce, chce dokázat nevinu

Danylyšyn působil ve vládě Julie Tymošenkové od konce roku 2007 do jejího letošního pádu. Ukrajinská prokuratura ho podle kyjevského tisku obviňuje z machinací při dojednávání státních zakázek. Státu údajně způsobil škodu ve výši 13,9 milionu hřiven (31 milionů korun). Opozice tvrdí, že ukrajinský prezident Viktor Janukovyč se takto snaží zúčtovat se svými oponenty a že trestní stíhání proti Danylyšynovi je vedeno na základě zfalšovaných materiálů. Tymošenková, která byla v roce 2004 jednou z hlavních tváří ukrajinské „oranžové revoluce“, kolem sebe sdružuje prozápadní a národně orientované politiky, zatímco Janukovyč prosazuje úzkou spolupráci s Ruskem.

Mluvčí české kriminální policie Pavla Kopecká již dříve s odvoláním na údaje ukrajinské strany uvedla, že je podezřelý z toho, že v roce 2007 zvýhodnil firmu, která dodávala státu maziva a paliva. Podle ukrajinského tisku jde v případu o dojednávání zakázek na nákup paliva pro ministerstvo obrany a rovněž o podezřelý kontrakt na výstavbu parkovišť na kyjevském mezinárodním letišti Borispol. Politik obvinění odmítá, do zahraničí prý odjel na léčení a před policií se neskrývá.