Pražský IKEM řeší skandál kolem opsané dizertace

Praha – V pražském IKEMu řeší skandál kolem disertační práce. Kandidát na přednostu Transplantační chirurgie Jiří Froněk čelí podezření, že se při obhajobě titulu Ph.D. dopustil plagiátorství. Bývalý dlouholetý přednosta a ředitel brněnského transplantačního centra Jan Černý sporné práce pro ČT porovnával a dospěl k závěru, že Froňkova práce je plagiát. Na post přednosty kliniky Transplantační chirurgie jsou nyní dva kandidáti. Vedle Froňka i vyhlášený transplantační odborník Miloš Adamec. Právě on upozornil na to, že práce může být opsaná.

Jiří Froněk měl ve své dizertační práci použít materiály, které byly součástí vědeckých prací dvou lékařů. Vedle textu se shodují i grafy a obrázky. Lékaři, kteří jsou nyní součástí Adamcova týmu, práci publikovali nejprve v zahraničních odborných článcích. Adamec tvrdí, že spekulace o pravosti práce slyšel už v roce 2005 nebo 2006: „To jsem ale převzal vedení kliniky a neměl jsem čas věnovat se nějakým fámám,“ dodal. Tehdy se ale neozvali ani lékaři, kteří práci napsali.

Jan Černý:

„Některé stránky jsou zcela shodné, mnoho odstavců je doslova opsáno nebo přeloženo. Z toho tedy vyplývá závěr, že jedna z těchto disertačních prací je plagiát. Já se domnívám, že originální práce je práce Petra Baláže a plagiát je práce doktora Froňka.“

Reportáž Jana Osúcha a Kamily Štichové (zdroj: ČT24)

Funkci přednosty kliniky zastává Adamec už šest let, nyní by o ní mohl přijít: „Zachytil jsem jisté signály, že moje pozice není zase tak pevná a že bude konkurzem moje místo vybráno.“ V rámci výběrového řízení tak upozornil na spekulace, že práce jeho konkurenta může být opsaná. Froňka se ČT kontaktovat nepodařilo. Po svém vystoupení před výběrovou komisí rozhovor odmítl.

Ředitel IKEMu raději odsunul termín vyhlášení výsledku výběrového řízení na pondělí. Do té doby si chce ověřit, jak to s plagiátem skutečně je.

  • Jan Černý autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2046/204513.jpg
  • IKEM autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2046/204515.jpg