Česko nemá léčebny pro mladé narkomany

Praha – V Česku není ani jedna léčebna speciálně jen pro nezletilé narkomany. Má pouze jediné detoxikační zařízení v Praze. Potřeba by přitom byly v dalších velkých městech, například v Brně a Ostravě. Jsou důležité pro to, aby se dětští narkomani ke své závislosti nevraceli. Jejich vzniku nyní brání mimo jiné i fakt, že vláda seškrtala v rámci úspor pro drogovou oblast polovinu peněz.

Nezletilí mladí lidé, kteří jsou závislí na drogách, stráví na detoxu jen 14 dní. Odtud ale všichni putují do organizací, kde jim poskytnou následnou péči. Teprve tam se rozhodne, zda definitivně vůle, nebo drogy. Poprvé se to přitom zdaleka všem nepomůže.

Na jediné detoxikační oddělení se dostávají nejčastěji děti, kterým je kolem 15 let. Skoro 90 z nich je závislých na pervitinu. Už jen proto, aby měly děti kontakt se svojí rodinou a mohli do centra dojíždět, by bylo potřeba zřídit centra v dalších velkých městech. Na realizaci projektu však nejsou peníze a zdravotní pojišťovny na psychiatrickou péči obecně přispívají jen částečně I podle Národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila politická reprezentace na drogovou problematiku už 10 let zapomíná. Služeb pro drogově závislé neustále ubývá a tento trend se zatím nebude měnit. Škrty totiž mohou i nadále pokračovat.

Reportáž Terezy Krásenské (zdroj: ČT24)