Beskydské přeshraniční silnice se vracejí do provozu

Bílá (Frýdecko-Místecko) – Silnice, která vede přes Beskydy z Bílé na Frýdecko-Místecku přes hraniční přechod Bílá-Konečná do slovenské Turzovky nedaleko Čadce, se dnes opět otevřela. Téměř čtvrt roku byla zcela neprůjezdná, probíhala rekonstrukce jejího českého úseku. Současně se po opravě znovu otevírá regionální silnice, která vede z Čadce do Mostů u Jablunkova. Jde o silnici souběžnou s hlavním tahem I/11, podobně jako komunikace z Bílé do Turzovky je určena především místní osobní dopravě. Obě stavby přišly dohromady na více než 110 milionů korun.

Silnice II/484 vede od Bílé přes Klokočov do Turzovky, kde na ni navazuje silnice do Čadce. Cesta měří celkem osm kilometrů, z toho pět je na české straně. Celý projekt stojí přes 75 milionů korun a většinu zaplatí Evropská unie. Oprava ale není kompletní – komunikace je v novém pouze na hranice. „Ta cesta byla v dosti špatném stavu. Moje přání je, aby rekonstrukce pokračovala na slovenské straně. Skončilo se na naší straně a z Konečné do Klokočova je také v katastrofálním stavu,“ řekl místostarosta Bílé Karel Matula.

Na odbočce na čerstvě zrekonstruovanou silnici v Bílé stojí značka, která zakazuje vjezd vozidlům těžším než 7 tun. Podle místostarosty by bylo nebezpečné pustit je na silnici. „Podmínky, které jsou na cestě na Konečnou, by v zimním období byly pro kamiony nepřípustné,“ řekl. Matula upozornil, že se Bílá společně se sousední obcí Staré Hamry snaží dosáhnout zákazu vjezdu kamionů i na státní silnici I/56, která přichází k hranicím se Slovenskem trochu jižněji. „Napadne poprašek sněhu, kamiony se 'šprajcnou' a zastavují ostatní dopravu,“ upozornil místostarosta.

Silnice mezi Mosty u Jablunkova, Milošovou a Čadcou je dlouhá 6,2 kilometru a náklady na její obnovu přesáhly 1,5 milionu eur. „Jsou to dva projekty, které jsou financované z 85 procent Evropskou unií, zbytek financují kraje,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ODS).

„Jsme velmi rádi, že se skloubilo více možností, jednak zásobovaní a odkanalizování pitnou vodou a zároveň vybudovaní krásného nového přechodu mezi Slovenskem a Českem,“ uvedl primátor Čadci Josef Vražel.

Obě silnice mají nový povrch, zrekonstruované silniční propustky včetně zábradlí a svodidel. Nové jsou i silniční sjezdy a dopravní značení. V úseku mezi Mosty a Čadcou se na slovenské straně dočkaly celkové rekonstrukce i mosty. Na české straně byly stavební práce hotovy v červnu, na Slovensku až v říjnu.