Finanční poradce ukrýval pěstírnu marihuany

Uherské Hradiště - Kriminalisté na Slovácku objevili ilegální pěstírnu marihuany. Svým rozsahem i kvalitou látky je tento případ ve Zlínském kraji zcela ojedinělý. Hlavním viníkem je osmadvacetiletý muž bez kriminální minulosti pracující jako finanční poradce. Za pěstování omamné či psychotropní látky hrozí mladému muži až pět let vězení. Kromě zařízení zabavili policisté i marihuanu v hodnotě půl milionu korun.

K odhalení pěstírny došlo zcela náhodou. Policejní hlídka zadržela dva muže, kteří s sebou v automobilu převáželi marihuanu. „Policisté, kteří vykonávali dopravně bezpečnostní akci v obci Nivnice, si všimli podezřelého vozidla, z kterého čouhá kus rostliny. Vozidlo zastavili a podle charakteristického zápachu poznali, že se jedná o marihuanu,“ uvedl vedoucí Policie ČR v Uherském Hradišti Bronislav Šabršula.

Pachatel měl pěstírnu v domě rodičů

Pěstírna marihuany (zdroj: ČT24)

Později vyšlo najevo, že tato rostlina byla odcizena ze zahrady u bývalé hospody v Dolním Němčí. Pachatel, který sledoval zloděje a domníval se tak, že jeho aktivity mohou být prozrazeny, se snažil stopy zakrýt. Policisté nicméně na půdě hospody našli kromě třiceti svazků čerstvě sklizené marihuany také podobné množství sáčků s různými druhy marihuany.

Kriminalisté dále objevili tzv. indoor pěstírnu v patře rodinného domu ve Slavkově, kde mladý muž bydlel s rodiči. Zde se kromě stanu s osvětlením a závlahovým systémem nalezlo i mnoho dalších profesionálních a vysoce automatizovaných zařízení.

„Znalosti načerpal na internetu, kde si objednával i semena. Prodával nejkvalitnější zboží s perfektním účinkem pro celý region,“ uvedl vedoucí odboru obecné kriminality Jan Dibďák. Pachatel začal se svou činností zhruba před šesti lety. Semena i veškerá zařízení si objednával na internetu. Aby šla marihuana pěstovat i v místních podmínkách, snažil se muž křížit různé odrůdy rostliny s vysokým obsahem THC.„ Rostliny řízkoval, snažil se je vypěstovat, aby vydržely v našich klimatických podmínkách, nepodléhaly chorobám, měly kvalitní výnosy. O to bylo nebezpečnější a kvalifikovanější,“ zkonstatoval dále Dibďák. Podle něj je tato látka mnohem návykovější než klasická marihuana. Jedná se totiž o konopí indické, které na rozdíl od setého konopí vytváří závislost už po dvou až třech užitích.