Plánovaná rychlodráha Praha-Kladno by se měla stavět od Kladna

Praha - Výstavba plánované rychlodráhy mezi Prahou a Kladnem, která by umožnila snazší cestování obyvatel největšího středočeského města za prací do metropole, by se podle hejtmana Davida Ratha (ČSSD) měla začít realizovat od Kladna. Podle Ratha je část mezi Kladnem a hlavním městem na rozdíl od pražského úseku technicky jednoduchá a mnohem levnější. Obrátil se proto na ministra dopravy Víta Bártu (VV) s žádostí, aby se právě na tuto část ministerstvo zaměřilo a přehodnotilo své dosavadní stanovisko. Výstavbu rychlodráhy mezi Prahou a Kladnem dlouhodobě blokuje nedostatek peněz. Podle původních požadavků by mohla v konečném součtu vyjít až na 45 miliard korun.

„Nyní se hlavně řeší ten úsek v Praze, který je enormně drahý a komplikovaný, protože má být celý zahloubený do různých tunelů,“ uvedl Rath. Zatímco část mezi Kladnem a Prahou je podle něj technicky jednoduchá a v porovnání s pražským úsekem velmi levná. Měla by se podle něj udělat prioritně a pražskou část stačí řešit až po ní.

Hejtman poukázal i na to, že v roce 2014 má být zprovozněno metro u vlakové zastávky Veleslavín. Celé Kladensko by tak získalo přímé napojení na pražskou podzemní dráhu.