TOP 09 nabídla v Praze koalici ODS, jednání s ČSSD jsou pozastavena

Praha – Jednání o obsazení pražského magistrátu se po dnešku posunulo zase o kousek dál. Vítězná TOP 09 už totiž předala ODS návrh koaliční dohody. Podle ní by v radě hlavního města sedělo šest zástupců topky a pět občanských demokratů. Primátorem by byl Zdeněk Tůma, ODS by pak dostala funkci prvního náměstka. Primátor by pak měl ještě další tři náměstky, jeden by zastupoval TOP 09 a dva ODS. Tůma odpoledne novinářům řekl, že je pro něj prioritním partnerem ODS a sociálním demokratům ani nabídku na koalici dávat nebude. Proto se neodehraje ani zítřejší plánovaná schůzka mezi vyjednavači TOP 09 a sociální demokracie.

Volební lídr ODS Bohuslav Svoboda už označil nabídku TOP 09 za akceptovatelnou, podle něj odpovídá výsledku voleb. Na dnešním společném zasedání členů regionální rady a klubu zastupitelů ODS se přítomní usnesli, že pražská ODS bude i přes koaliční nabídku od vítězné TOP 09 nadále jednat s ČSSD. Novinářům to po jednání řekl předseda pražské ODS Boris Šťastný. Občanští demokraté do příštího pondělí vypracují odpověď pro TOP 09 i návrh spolupráce pro ČSSD, která skončila ve volbách třetí. O obou návrzích bude v pondělí opět jednat regionální rada ODS s klubem zastupitelů.

Boris Šťastný, předseda pražské ODS

„ODS je tradiční a konzervativní stranou, která drží slovo. Proto budeme vyjednávat s oběma partnery.“

Stále tak existuje i možnost velké koalice. Pražské týmy ODS a ČSSD se ještě včera sešly a podle slov vyjednavačů nalezly programové souznění. „Hledali jsme kompromisy a průniky, v mnoha oblastech jsme je nalezli,“ sdělil za ČSSD Karel Březina. Podle Rudolfa Blažka (ODS) jsou komunální volby méně ideově zatížené než celostátní, což přináší lepší podmínky pro vzájemné kompromisy.

Právě na četnost zákulisních schůzek občanských a sociálních demokratů poukazují lidé z TOP 09. „V politice vždy musíte počítat s tím, že skončíte v opozici, my jsme na tuto variantu připraveni,“ komentoval šéf pražské TOP 09 František Laudát. Velká koalice by v takovém případě měla na radnici 34 mandátů z 63, což je těsná většina. Připravované dohody by se měly týkat především programu, jednání o personálních otázkách bude následovat později. Šanci na vznik koalice vidí TOP 09 zatím 50 na 50 u obou stran.

Obě strany však čekaly na nabídku TOP 09. „Já se obávám, že ty karty jsou trochu obrácené, že my nevyhovujeme některým lidem a oni se obávají změn,“ komentoval Laudát. Ve Studiu 6 znovu připustil, že domluva ODS a ČSSD na společné vládě nad magistrátem je dle jeho názoru „velmi reálná“.

František Laudát: „K oběma subjektům přistupujeme rovnocenně. Ty dva připravené návrhy jsou v zásadě stejné, s jednou výjimkou, že akcentují výsledky voleb. U ODS je to o něco silnější nabídka než u sociálních demokratů.“

Boris Šťastný: „My jako ODS se pokusíme s oběma partnery sjednat takové podmínky, které nám umožní realizovat náš program. Do jednání vstupujeme s otevřenými kartami.“

Jiří Dienstbier ml.„Vzájemná jednání probíhají ve zcela stejném formátu. Programový kompromis je možný u všech tří stran, protože těch rozdílů není až tak mnoho.“

Volební lídr ČSSD Jiří Dienstbier ml., který dovedl sociální demokraty v Praze k historickému úspěchu, však velkou koalici s ODS již dříve odmítl a označil ji za zradu na voličích. Pro pražskou ČSSD je však podle jejího lídra Petra Hulínského rozhodující program.

Právě Hulínský s občanským demokratem Blažkem jsou si v tuto chvíli asi nejblíže. Oba mluví o tom, že pro strany je důležitý hlavně programový průnik. Jejich kandidáti na primátora ovšem ve volbách slibovali především silnou personální obměnu ve vedení města. Začíná se proto spekulovat o sílícím vlivu dalších vyjednavačů na úkor kandidátních lídrů. „Mými ústy jsme slibovali, že přineseme změnu na pražský magistrát. Že nebudou mít vliv ti lidé, kteří jsou zodpovědní za současný stav radnice. Většina z nich v klubu ODS opět sedí. Věřím, že pražská ČSSD si toto uvědomí. Já zůstávám volebním lídrem ČSSD v Praze a jedním ze tří vyjednavačů. Pokud jsou nějaká další jednání, tak o nich nevím,“ řekl Dienstbier ml.

I pro vedení občanských demokratů je velká koalice na magistrátu krajním řešením, do samotného jednání však zasahovat nehodlá. Podle předsedy Petra Nečase většina Pražanů volila pravicově, k čemuž by vyjednavači měli přihlížet. Před velkou koalicí varovala také místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová.

Neúspěšné strany podaly stížnost proti rozdělení Prahy do obvodů

Výsledky voleb na pražský magistrát by ale ještě mohla zvrátit stížnost, kterou dnes podaly Strana zelených, SNK ED a také Věci veřejné k Městskému soudu v Praze. Nelíbí se jim, že ačkoli překročily ve volbách pětiprocentní hranici, tak se jejich zástupci do zastupitelstva nedostali, a to kvůli rozdělení Prahy na sedm volebních obvodů. Pokud strany se stížností neuspějí, tak se chtějí obrátit na Ústavní soud.

Počty zastupitelů volených do pražského zastupitelstva nebo počet volebních obvodů v hlavním městě se od 90. let měnil pro každé komunální volby. V roce 1994 volili Pražané 55 zástupců v jediném obvodě, o čtyři roky později byla Praha rozdělena na deset volebních obvodů. V roce 2002 (kdy se pražské zastupitelstvo volilo poprvé i jako zastupitelstvo kraje) klesl počet obvodů na pět, ale počet volených zastupitelů se naopak zvýšil na 70. Sedm desítek zastupitelů mělo i končící zastupitelstvo, které ale bylo zvoleno zase v jediném obvodě. Letos se volilo 63 zastupitelů v sedmi obvodech.

  • Pražský magistrát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1308/130774.jpg
  • Zdeněk Tůma autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2052/205133.jpg
  • Bohuslav Svoboda autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2052/205131.jpg
  • Jiří Dientsbier ml. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2052/205132.jpg
  • František Laudát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2052/205134.jpg
  • Rudolf Blažek autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1888/188714.jpg
  • Petr Hulínský autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/17/1617/161673.jpg