Ministerstva brzdí schválení regionálních europrojektů

České Budějovice - Výbor Regionální rady Jihozápad, pod níž spadá Jihočeský a Plzeňský kraj, neschválil přehodnocené europrojekty z policií prošetřované 5. výzvy regionálního operačního programu. Předseda rady Ivo Grüner uvedl, že totiž není jasné, jak je bude stát spolufinancovat. I přes svou snahu nedostala rada od ministerstev pro místní rozvoj a financí takové informace, aby výbor projekty mohl schválit.

Jihočeský hejtman Jiří Zimola kvůli dlouhotrvajícím nejasnostem ohledně spolufinancování europrojektů vyzval ministra financí Miroslava Kalouska, aby s nimi začal jednat. Chce, aby mohli v co nejkratší době dát všem žadatelům vědět, jak to s jejich projekty bude. Jinak prý hrozí zrušení celé 5. výzvy.

Výbor podle něj splnil všechny požadavky obou ministerstev a nechal projekty ze sporné výzvy přehodnotit. „Pak ale došlo k bezprecedentnímu rozhodnutí vlády o snížení kofinancování. My jsme jediný Regionální operační program, který je ve fázi schvalování projektů, přes naše ataky ministerstvu jsme do dneška nedostali zprávu, zda se na naše projekty vztahuje kofinancování nebo ne,“ řekl Zimola.

Není jasné, jakou částkou bude stát projekty spolufinancovat

Vláda v srpnu schválila úplné zrušení spolufinancování, a to kvůli nutným úsporám ve státním rozpočtu. Proti tomu se postavilo ministerstvo pro místní rozvoj, hejtmani i zástupci operačních programů. Vláda proto v září rozhodla, že bude spolufinancovat již rozpracované projekty, kromě krajských.

Podle Grünera není problém se seznamem přehodnocených projektů. Výbor je nechal přebodovat kvůli policejnímu vyšetřování nejasností kolem přidělování dotací. Neví ale, zda budou spolufinancovány státem v původní výši 7,5 procenta. Pokud jsou žadateli obce, pak by spolufinancování šlo z jejich peněz, tedy veřejných financí. U neziskových organizací, církví nebo podnikatelských subjektů, by to ale byl problém, podotkl.

Výbor schválil přebodované projekty ze šesté výzvy, jíž se policie také zabývala. Seznam vybraných projektů bude podle Grünera v nejbližší době zveřejněn. Ve sporné 5. výzvě, kde je alokováno 3,75 miliardy korun, bylo přezkoumáno všech 670 žádostí. Počet vítězných projektů, jichž bylo koncem loňského roku 177, se příliš nezměnil. V 6. výzvě, kde je alokováno 650 milionů korun, nebyly zatím do počátku policejního vyšetřování, tedy do ledna 2010, známi vítězové. Vybráno bylo 33 projektů. Kromě 5. a 6. výzvy se policie zabývá ještě některými projekty z 2. a 3. výzvy regionálního operačního programu, v nichž bylo alokováno 7,3 miliardy korun. V souvislosti s pátou a šestou výzvou stíhá dva bývalé vedoucí pracovníky Úřadu regionální rady.