Devět lidí našlo smrt při nočním požáru na pražské Florenci

Praha – Asi stovka hasičů se podílela na likvidaci tragického nočního požáru drážní budovy nedaleko pražského autobusového nádraží na Florenci. Plameny si nakonec vyžádaly devět mrtvých, což činí z požáru jeden z nejhorších za posledních 25 let. Mrtvé našli hasiči na spáleništi objektu o ploše zhruba sto metrů čtverečních. Podle pracovníka ostrahy šlo zřejmě o bezdomovce, kteří v opuštěné budově přespávali a někdy si uvnitř svítili svíčkami. Přesná příčina požáru ani totožnost obětí zatím nejsou známé a policie celou situaci šetří.

Oheň vypukl asi půl hodiny po půlnoci, hasičům se jej podařilo dostat pod kontrolu asi ve 02:10. Pracovník ostrahy slyšel volání o pomoc, a tak zavolal hasiče a informoval procházející policejní hlídku. „Během několika minut byla celá budova v plamenech,“ dodal. Objekt byl podle něho odpojen od dodávky elektrického proudu, bezdomovci si v něm svítili svíčkami.

Z plamenů zachránili dva lidi, devatenáctiletou ženu a o dva roky staršího muže. Nadýchali se kouře a skončili v nemocnici. Ještě předtím ale vypověděli, že v budově je asi deset dalších lidí. Ti už však živí nevyvázli. Záchranáři v troskách postupně našli nejprve osm mrtvých, další ohořelé tělo vytáhli odpoledne. Ráno většina hasičských aut z místa odjela, záchranáři ale i nadále procházeli kouřící budovu, dohašovali ji a následně ji předali policejním vyšetřovatelům.

Policisté už oba svědky, dívku a muže, kterým se v noci podařilo před plameny uniknout, vyslechli. „Uvedli skutečnosti, které mohou přispět k objasnění případu, tedy k místu požáru a k uhořelým osobám,“ řekl dnes odpoledne mluvčí policie Tomáš Hulan. Další informace ale s ohledem na průběh vyšetřování nechce policie zveřejňovat. Ani o identitě mrtvých zatím policisté nic neprozradili. Byla nařízena soudní pitva.

Opuštěná budova byla určena k demolici

Mluvčí ČD Radek Joklík:

„Po této opravdu tragické události zpřísníme kontrolu objektů, nicméně není v naší moci kontrolovat všechny tyto objekty každý den.“

Budova dříve patřila Českým drahám. „Je to objekt, který byl už neobydlený, opuštěný, takže se předpokládá, že škoda na něm bude nulová,“ řekla Adamcová. Stejného mínění je i ředitel pražských hasičů Dalibor Gosman, protože se prý jedná o starou demoliční budovu. Jediná hmotná škoda, o které se ví, je zhruba 20 000 korun na ohořelých stromech v okolí. Na místě požáru zasahovalo 23 jednotek, z toho devět profesionálních, deset dobrovolných a také hasiči Českých drah, pražského metra a letiště.

Stará však není těsně sousedící hala autobusového nádraží. Tu naštěstí oheň nezasáhl. Odjezdy autobusů se však kvůli vyšetřování přesouvají do provizorních stanovišť. „Necháme otevřenou starou odbavovací halu přístupnou z Křižíkovy ulice,“ informovala vedoucí dopravního úseku ČSAD Praha holding Klára Bachová.

Tragické požáry v Česku

Poslední tragický požár vypukl v pražském hotelu Olympik 26. května 1995, při něm zahynulo osm hostů - tři Belgičanky, dvě Finky, dvě Američanky a jeden Němec. Zraněno bylo 34 lidí. Požár vznikl v provozní místnosti v 11. patře vznícením textilií odložených na chladničce.

Nejtragičtějším požárem v historii Československa i České republiky zůstává tragédie z 1. listopadu 1984 v ústavu sociální péče v Měděnci na Chomutovsku. Tehdy zahynulo 26 mladých žen, vesměs bezmocných mentálně postižených klientek zařízení.