Karlovarská ODS stále váhá, zda vstoupí do koalice

Karlovy Vary - Povolební vyjednávání v Karlových Varech se vyhrocují. Sdružení čtyř stran, takzvaná K20, dnes dalo možnost ODS, aby se ke své případné účasti v koalici vyjádřila až v pondělí. K20 ale mezitím už připravuje vlastní koaliční smlouvu, včetně personálního obsazení radnice. Čtyřkoalice ODS nabídla dvě řadová místa v radě města. Obsadit je ale mohou jen ti politici, kteří nepracovali jako radní v minulém volebním období. To se týká i současného primátora Wernera Hauptmanna.

Karlovarská ODS se měla do středečního večera rozhodnout, zda přistoupí na podmínky nově vznikající koalice a bude se podílet na vedení města. Místo odpovědi ale vyjednavači jen oznámili, že chtějí delší lhůtu na rozhodnutí.

Ivan Vrzal, vyjednavač za ODS:

„Zatím jsme nedošli ke společnému závěru, v diskusi budeme pokračovat během neděle a pondělí.“

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)


Zástupci ODS považují podmínky za jednostranně výhodné. „Měli bychom reflektovat výsledek voleb. Chtěli bychom koaliční dohodu, která by zajistila stabilitu na 4 roky. Tohle zatím nebyla důstojná nabídka,“ řekl Werner Hauptmann, primátor Karlových Varů.

Bez ohledu na rozhodnutí ODS už zástupci Karlovarské občanské alternativy, TOP 09, Sdružení Alternativa a Hnutí O co jim jde?! připravují vlastní koaliční smlouvu. V zastupitelstvu budou mít jen těsnou nadpoloviční většinu jednoho hlasu. „Je to určitý rizikový faktor, ale pořád si myslím, že tato koalice může být životaschopná,“ prohlásil Petr Kulhánek, lídr hnutí KOA.

Budoucí partneři teď řeší konkrétní detaily koaliční smlouvy. Podepsat ji chtějí do konce příštího týdne.

Komunální volby v Karlových Varech překvapivě vyhrála KOA s osmi mandáty. Druhá byla ČSSD se sedmi křesly. Na třetím místě byla ODS se sedmi mandáty. ALTERNATIVA má pět mandátů, TOP 09 čtyři, hnutí O co jim jde?! tři.