Nečas bere zpátečku – jeho spor se Schwarzenbergem je mediální aféra

Praha - Unijní schůzka zkalila i vztahy v české koaliční vládě. Vzkaz šéfa vlády Petra Nečase ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, že mu není nic do toho, o čem se ministerský předseda baví s prezidentem, pohněval vedení TOP 09. Opoziční sociální demokracie pak neshodu mezi Nečasem a Schwarzenbergem vnímá jako další důkaz roztříštěnosti zahraniční politiky a bude požadovat, aby nejednotnost vysvětlil. Petr Nečas si myslí, že pokud se radí s prezidentem Václavem Klausem ohledně evropské agendy, nikomu jinému do toho nic není, a to ani ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. To alespoň vzkázal Schwarzenbergovi ve čtvrtek v letadle na cestě do Bruselu. Dnes se snažil celou věc mírnit.

Premiér Nečas odmítá jakékoli neshody a tvrdí, že jde pouze o mediální aféru. Avšak tato slovní přestřelka ukázala na to, že oba politici opět nemají na zahraniční politiku stejný názor. Šéfa vlády napomenul i místopředseda Poslanecké sněmovny za sociální demokracii Lubomír Zaorálek. „Premiér by neměl s prezidentem projednávat záležitosti, které se týkají zahraniční politiky, a přitom by je neměl projednané s vládou,“ komentoval situaci Zaorálek pro ČT s tím, že sám využije první možnost k interpelaci na premiéra.

A překvapivě s opozicí tentokrát souhlasí i vedení vládní TOP 09. „Zahraniční politika by určitě mezi prezidentem, premiérem a ministrem zahraničních věcí měla být koordinována,“ přidává svůj názor šéf poslaneckého klubu TOP 09 Petr Gazdík. 

Reportáž Lukáše Dolanského (zdroj: ČT24)

Petr Nečas 28. října 2010 pro ČT

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) si tento týden postěžoval, že nemá ponětí, o čem se před summitem EU premiér s prezidentem radili. „Je na mně a na panu prezidentovi, co si řekneme, a nemáme ani žádnou sebemenší formální nebo neformální povinnost to komukoliv jinému říkat. Je to vztah prezidenta a předsedy vlády a do toho žádnému ministrovi nepřísluší žádným způsobem zasahovat,“ vzkázal v rozhovoru Nečas do Černínského paláce.


Nejedná se přitom o první spor mezi Petrem Nečasem a Karlem Schwarzenbergem na téma zahraniční politika. Petru Nečasovi se například před nedávnem nelíbilo to, jak Schwarzenberg kritizoval Francouze za deportace Romů. A dlouhodobě se oba politici nemohou shodnout na tom, zda ve vládě kromě ministra zahraničí má být ještě státní tajemník pro evropské záležitosti. Nečas jej - na rozdíl od Schwarzenberga - plánuje ustavit.