Heger: Pacienti si budou připlácet za dražší úkon

Praha - Český ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) obhajoval v dnešních Otázkách Václava Moravce vládní reformu zdravotnictví. Za její první a nejzásadnější krok považuje ministr možnost, že by si pacienti mohli připlácet na zdravotnické úkony i materiály. To se ale nelíbí opozici, hejtman Středočeského kraje a stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD) se vyslovil také proti zvyšování poplatku za pobyt v nemocnici z 60 na 100 korun.

Do konce roku chce vláda projednat novou reformu zdravotnictví, už v první polovině listopadu chce ministr Heger předložit první reformní novelu. Za první krok k transformaci zdravotnictví ministr považuje zrušení paragrafu, podle kterého si není možno připlácet na výkon, jež je hrazen zdravotní pojišťovnou. 

David Rath:

„Pojišťovny chtějí ušetřit co nejvíce peněz, ty by byly nejradši, kdyby vám daly aspirin a s tím jste si vystačili na všechny choroby. Protože vy byste jim zaplatil peníze a ty si ony použijí na ty baráčky, autíčka a platy. Když náhodou onemocníte, tak by vám nejradši platily křenovou placku.“

Reportáž Jana Osúcha (zdroj: ČT24)

„V novele bude řečeno, že jestliže existují dva postupy, které jsou stejně medicínsky účinné, ale ekonomicky je ten jeden výhodnější pro pojišťovnu, tak bude možno, aby pacient připlácel na dražší výkon,“ prohlásil v Otázkách Václava Moravce Leoš Heger. Vláda chce zavést připlácení nejen za dražší úkony, ale také třeba za lepší a dražší zdravotnický materiál. Nejprve je ale nutné, aby vláda určila v zákoně, co je standard a co nadstandard, a je také třeba do legislativy zavést sazebníky cen za jednotlivé materiály a výkony. To je ale podle ministra běh na dlouhou trať, pacienti by tak mohli začít připlácet nejdříve od ledna 2012.

Návrh se ale nelíbí opozici, stínový ministr zdravotnictví David Rath upozornil v Otázkách Václava Moravce na některá úskalí připlácení pacienty. Zdůraznil především, že je nutné jasně definovat, na co má pacient nárok a na co naopak ne a za co si bude muset připlatit. Řekl také, že je potřeba zavést rychlý mechanismus, jak do sazebníků zavést nové zdravotnické metody. 

100 korun za pobyt v nemocnici 

Zásadně se ale Rath postavil proti záměru ministra zdravotnictví zvýšit poplatky za pobyt v nemocnici. Heger počítá se zvýšením poplatku za den v nemocnici ze současných 60 na 100 korun. Rath varuje, že takové zvýšení zásadně postihne skupinu lidí s nízkými příjmy. „Nám se nelíbí jednak to dramatické zdražení. A druhá věc, když už se zdražuje, tak bych poprosil pana ministra, a my to budeme navrhovat, aby se to aspoň zahrnulo do ochranného sociálního limitu,“ uvedl Rath. 

S tím ale ministr v novele nepočítá. „Jestliže spadnou hospitalizační poplatky do sociálního limitu, tak ztratí svůj veškerý ovlivňovací efekt u dlouhodobě nemocných, kteří leží v léčebnách dlouhodobé péče a jejichž rodiny si je nechtějí vzít domů nebo je dát do domova pro seniory,“ prohlásil ministr. „Doufám, že sociální systém se bude nadále vyvíjet tak, aby se v sociální síti, kterou někteří lidé potřebují a o kterých mluví pan hejtman Rath, zachytili, aby jim ta síť pomáhala a nepomáhala spoustě lidem, kterým pomáhat nemusí,“ pokračoval. 

Ministr Heger také nastínil, že reforma zdravotnictví počítá s omezením návštěvy specialisty bez doporučení obvodního lékaře. Taková návštěva bez doporučení by se měla zpoplatnit, výjimkou by měla být návštěva u gynekologa, zubaře nebo očního lékaře. Heger chce také prosadit změny v zákoně o slučování zdravotních pojišťoven nebo plánuje technické úpravy posuzování cen léků.

Šnajdr chce cenové aukce léků 

Marek Šnajdr, předseda dozorčí rady VZP a bývalý náměstek ministra zdravotnictví, se v Otázkách Václava Moravce vyslovil pro změnu principu výpočtu maximální ceny léků. Šnajdr si myslí, že v současnosti totiž nejsou lékaři motivováni k tomu, aby předepisovali nejlevnější léky. Zavedl by proto takzvané cenové aukce, které se užívají v zahraničí. „Cenové aukce přinesly dramatické úspory, aniž se jakkoliv tato úspora dotkla pacienta, protože ten princip je jednoduchý, kdo má nejnižší cenu, má trh. Pacient neplatí nic a pojišťovny spoří. To je velmi jednoduché a velmi účinné,“ vysvětlil.

  • Otázky Václava Moravce 31. 10. 2010 autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2063/206266.jpg
  • Marek Šnajdr autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2063/206265.jpg