Na Lysé hoře dosáhl vítr v nárazech síly orkánu

Ostrava - Na nejvyšším vrcholu Beskyd, Lysé hoře, dnes ráno dosáhl vítr v nárazech síly orkánu. Meteorologové tam naměřili rychlost větru 130 kilometrů v hodině. Průměrná rychlost větru na hřebenech je ale nižší, zhruba 75 kilometrů v hodině. Na Frýdecko-Místecku vítr způsobil poruchy na nízkém napětí. Hasiči zatím kvůli větru, který by měl od zítřka slábnout, nezaznamenali větší počet výjezdů.

„Ačkoli vítr v nárazech dosáhl 130 kilometrů v hodině, o orkán jako takový se nejedná. Muselo by touto silou foukat nepřetržitě,“ vysvětlil ostravský meteorolog Zbyněk Návrat. Podle něho vítr v nárazech během dne na hřebenech Beskyd mírně zeslábl, po 13:00 to bylo kolem 110 kilometrů v hodině.

Přesto by si měli lidé na horách dávat pozor, varuje meteorolog Jaroslav Chalupa, který působí přímo na Lysé hoře. „Je tu sněhová pokrývka a povrch v okolí vrcholu je zledovatělý. To vše v kombinaci se silným větrem,“ upozornil. Podle něho byla dnes ráno na Lysé hoře řada turistů a fotografů, které přilákala velmi dobrá viditelnost.

Rozhovor s Pavlem Karasem (zdroj: ČT24)

V horských a podhorských oblastech Beskyd vítr zkomplikoval dodávky elektrické energie. Poruchy na nízkém napětí způsobily převážně popadané větve na Frýdlantsku a Třinecku. „Evidujeme zvýšený počet poruch, ale jsou to většinou jen lokální výpadky u jednotlivých odběratelů nebo malých skupin. Během dne bychom je měli opravit, pokud se situace nezhorší,“ přislíbila regionální mluvčí ČEZ Alice Lutišanová.

Foukat bude i v pondělí

Podle Návrata je nutné počítat s nárazy větru na horách i během pondělí. Meteorologové vydali výstrahu do pondělního poledne, platí pro polohy nad 700 metrů na celé Moravě, na Vysočině, Liberecku a ve východních Čechách.

Na hřebech Beskyd a Jeseníků budou nárazy větru dosahovat 90 až 126 kilometrů v hodině, míní Návrat. V nižších polohách by měl foukat čerstvý vítr do 45 kilometrů v hodině; v nadmořské výšce nad 600 metrů by měl vítr během pondělního odpoledne ustávat, očekávají se nárazy do 90 kilometrů v hodině.

„Vítr bude slábnout s postupným nasouváním nízkého tlaku vzduchu do střední Evropy. Přijde k nám od západu studená fronta, která bude ale slabá, takže v úterý by mohlo i zapršet, ale čekáme srážkové úhrny tak do tří milimetrů. Pak by se během čtvrtka mělo znovu obnovit teplé jihozápadní proudění a výraznější ochlazení čekáme až o příštím víkendu,“ doplnil předpověď počasí meteorolog ČT Pavel Karas.