V říjnu zemřelo na silnicích 78 lidí

Praha – Podle předběžných informací zemřelo v říjnu na silnicích 78 lidí, tedy stejně jako v září. Loňský říjen byl na silnicích obzvláště tragický, tehdy vyhasly životy 97 lidí. Od čtvrtka, kdy byl státní svátek, do neděle zahynulo nejméně 12 lidí. Od počátku letošního roku si nehody vyžádaly dohromady 620 lidských životů.

Nejhorší bilanci za celý měsíc má neděle 10. října, z cest se domů nevrátilo sedm lidí. Naopak jediným dnem, kdy nezahynul nikdo, je v uplynulém měsíci sobota 23. října.   

Poslední říjnový víkend byl pro mnohé prodloužený o dva dny volna. Ve čtvrtek, v den státního svátku, i v pátek zahynuli shodně čtyři lidé. V sobotu dva a dnes zatím na silnicích zemřeli tři lidé. Mezi mimořádně tragické prodloužené víkendy se letos do statistik zapsal první červencový víkend spojený se dvěma dny státních svátků. Tehdy zahynulo 26 lidí.   

Při dnešních nehodách zahynuli dva mladí muži. U obce Jakubov poblíž Moravských Budějovic se ráno zabil pětadvacetiletý řidič. Při projíždění zatáčkou dostal smyk, vozidlo se přetočilo několikrát přes střechu a skončilo mimo komunikaci. Podobná kolize se odehrála na silnici mezi obcemi Borovnice a Nedabyle na Českobudějovicku. Jednatřicetiletý řidič nezvládl průjezd mírnou zatáčkou a sjel do příkopu, kde narazil do betonového mostku. Nehodu zaplatil životem.   

Ministerstvo dopravy si dalo za cíl snížit počty mrtvých za rok na silnicích pod 650. Podle nedávno zveřejněné analýzy dopravního experta Jaroslava Hořína by počet obětí dopravních nehod za celý letošní rok neměl toto číslo překročit. Šéf dopravních policistů Leoš Tržil ale tvrdí, že si iluze o dosažení počtu 650 mrtvých nedělá. Podle něj bude obětí nehod více.   

Nejčastějšími příčinami nehod je nesprávný způsob jízdy, kam patří například i časté nedodržení bezpečné vzdálenosti mezi vozidly, zejména na dálnici. Dalšími příčinami jsou nepřiměřená rychlost, jízda bez zapnutých bezpečnostních pásů, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění.

Vydáno pod