Ve Vsetíně bojují o Čunka, v Brně o Onderku, Ostrava má jasno

Praha - Ani dva týdny po volbách neberou vyjednávání o podobě radnic konce. Důvodem jsou často i personální spory. Ve Vsetíně spolu zápasí vítězná ODS s lidovci o přítomnost Jiřího Čunka v radě, případně na postu starosty. V Brně se zase chce dohodnout ODS s ČSSD, ta však požaduje v primátorském křesle opět Romana Onderku. Pokud by to občanští demokraté odmítli, stáhli by se socialisté do opozice. V Ostravě už mají jasno - tamní magistrát povede opět koalice ODS a ČSSD.

Lidovecký senátor a bývalý vsetínský starosta Čunek, který v říjnových komunálních volbách získal suverénně největší počet preferenčních hlasů, možná do městské rady neusedne. Zástupci ODS, která volby ve Vsetíně vyhrála o 54 hlasů před lidovci, na vyjednávání o případné koalici požadují, aby na radnici neměl žádnou funkci, tedy ani starosty, uvedl to Čunek. Iveta Táborská, která vedla ODS do voleb, jeho tvrzení ale popřela. Situaci na radnici tak mohou rozuzlit jen další jednání.

V Brně je dohoda ODS a ČSSD na dosah

Povolební vyjednávání v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Koaliční podmínkou vítězné ČSSD vůči občanským demokratům je, že získá post primátora. Stal by se jím znova Roman Onderka. ČSSD čeká, jak se k nabídce vyjádří ODS. Když ji odmítne, nevyloučil vyjednavač ČSSD Jeroným Tejc jiné varianty ani odchod do opozice. Snaha být za každou cenu v koalici se podle něj navíc může straně nevyplatit v příštích volbách. Dodal, že jsou jiné varianty, ČSSD může sestavit koalici s TOP 09, případně ještě se zelenými. Zatím se jedná o matematickou variantu, jednička TOP 09 Irena Matonohová opakovaně zdůraznila preferenci pro pravicovou koalici.

Občanští demokraté nabídku jít do velké koalice zvažují už dva týdny. Tejc odmítl, že by se sociální demokracie v mezičase pokusila jim vyjít vstříc dalšími ústupky. „Máme vydiskutováno, za jakých podmínek jsme do projektu ochotni jít, ale nechceme se podbízet,“ dodal Tejc s tím, že ČSSD nebude „podlézat ODS, která skončila až druhá“.

V Hradci Králové bude hrát prim ČSSD

Další vyjednávání o podobě koalice v Hradci Králové povede ve volbách vítězná ČSSD, potvrdila jednička kandidátky socialistů a poslankyně Hana Orgoníková. V Hradci Králové do nedělního večera o vytvoření středopravé koalice vyjednávaly ODS, HDK, VPM, TOP 09 a Doma v Hradci. Projekt však zkrachoval poté, co TOP 09 z jednání odstoupila kvůli setrvávání některých dosavadních politiků ve vedení města.

„Bude vhodné, když jako vítězná strana zahájíme vyjednávání. Oslovit chci TOP 09, ODS a některou z menších stran,“ řekla Orgoníková. Dodala, že na čtvrtek plánovaná jednání se budou týkat především styčných ploch v programu jednotlivých stran. O obsazení míst ve vedení Hradce je podle ní předčasné hovořit, sociální demokraté jsou podle ní připraveni nabídnout funkci primátora TOP 09.

Ostravu povede koalice ČSSD a ODS

Ostravský magistrát povede v následujících čtyřech letech opět koalice ČSSD a ODS. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu bude mít většinu 33 hlasů. Primátorem by se opět měl stát Petr Kajnar z ČSSD. Rozdělení mandátů v jedenáctičlenné městské radě bude 7:4 ve prospěch sociálních demokratů. Po dnešním vnitrostranickém jednání to řekl předseda ostravské ČSSD Miroslav Novák. Strany nyní budou řešit podrobnosti koaliční smlouvy. „Po dnešním jednání… už by se muselo stát něco nepředvídatelného, aby koaliční dohoda nebyla podepsána mezi sociální demokracií a občanskou demokratickou stranou,“ podotkl Novák. Oba partneři očekávají, že koaliční dohoda by mohla být podepsána do konce týdne. Podle Nováka má vyjednávací tým nyní za úkol dojednat rozložení resortů v radě města a dalších orgánech, tedy výborech a komisích.

„V zásadě to není žádné velké vítězství, ale je to umění možného,“ shrnul dojmy z dosavadního průběhu vyjednávání předseda ostravské ODS Tomáš Petřík. Doplnil, že kritika velkých koalic ze stran vrcholových představitelů ODS směřovala především do míst, kde by mohla vzniknout i jiná koalice. V Ostravě by ale ODS spolupráce s hnutím Ostravak a TOP 09 na nadpoloviční většinu nestačila a s komunisty se strana spojovat nemůže. Pokračující spolupráce dosavadních koaličních partnerů se jako jedna z nejpravděpodobnějších variant jevila už bezprostředně po volbách. Sociální demokraté však měli možnost spojit se i s KSČM, s níž by ovšem měli jen těsnou většinu 29 křesel.

Vydáno pod