Lidé si tento týden mohou vyzkoušet novinky ze světa techniky

Praha – Dnešním dnem začíná Týden vědy a techniky. Již od roku 2001 ho každoročně pořádá Akademie věd a jedná se o největší vědecký festival podobného druhu u nás. Na expozicích a přednáškách připravených nejen pro studenty si mohou zúčastnění vyzkoušet novinky ze světa techniky na vlastní kůži. Až do 7. listopadu čekájí návštěvníky desítky akcí nejrůznějšího charakteru. Pořadatelé doufají, že letošní návštěvnost překoná loňských třicet tisíc lidí.

Největší pozornost dnes bezesporu přilákala přednáška předního anglického chemika Michaela Londesborougha, který již několik let působí v Akademii věd ČR. Dále návštěvníci ocenili expozici Věda jako poslání i koníček v sídle Akademie věd či vitrínu představující prostorový model souhvězdí Velkého vozu. Ten se snaží dokázat, že hvězdy jsou ve skutečnosti od sebe různě vzdálené. Daná kompozice připomínající Velký vůz je identifikovatelná pouze ze Země a pouze nyní, protože intenzita a pohyb jednotlivých hvězd se v průběhu času mění.

Za pozornost jistě stojí i přednáška bývalého amerického viceprezidenta Ala Gora. Ten bude prostřednictvím filmu v kině Světozor dokazovat české veřejnosti pomocí schémat a grafů vliv člověka na oteplování planety. Představí také scénáře týkající se tání ledovců a zaplavování pevniny.

Týden vědy a techniky v Hradci Králové (zdroj: ČT24)

Pro veřejnost se otevřou i elektrárny

Nejedná se však pouze o objevy Akademie věd. Partnerem akce jsou energetici, a tak dveře svým návštěvníkům otevře čtrnáct elektráren společnosti ČEZ. „Otevřeli jsme vodní a jaderné elektrárny, lidé mají možnost se podívat i do elektráren, které spalují uhlí,“ uvedl Jiří Kosina z oddělení komunikace ČEZu.

Hradec Králové nabízí expozici o obnovitelných zdrojích energie

Nicméně Týden vědy a techniky se nekoná pouze v Praze. Návštěvníci si mohou prohlédnout nejrůznější expozice také v Brně, Ostravě, Olomouci a v Českých Budějovicích. Například v Hradci Králové si veřejnost prohlédne vodní elektrárnu Hučák. Tento sto let starý technický unikát se může pochlubit originální strojovnou. Ve výstavních sálech informačního centra si návštěvníci vyzkouší, na jakém principu pracují obnovitelné zdroje energie. Pohyblivé modely a informační panely doplňují historicky cenné originály.

Zájemci si tak do konce týdne mohou prohlédnout mimo jiné i zařízení na pozorování slunce, počítače, jež je možné ovládat pouhým pohledem či seismograf reagující na sebemenší otřesy.

  • Solární energie autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2066/206573.jpg
  • Vodní elektrárna Hučák autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2066/206575.jpg