Podle Johnova nařízení se do čela policie může postavit i civilista

Praha – Dnešní Lidové noviny (LN) přinášejí informaci o interním nařízení ministra vnitra Radka Johna (VV), které vydal v říjnu a podle něhož by se novým policejním prezidentem mohl stát člověk, který není příslušníkem policie. Policejní odboráři s takovým postupem nesouhlasí. LN vyvozují z ministrova nařízení, že by současný policejní prezident Oldřich Martinů měl brzy opustit svou funkci.

„Samozřejmě hledáme varianty. Jde nám o to, mít na všech místech ty nejlepší lidi. Například z prostředí státního zastupitelství,“ cituje deník Johna. Podle něj se ale předtím musí vést široká diskuse, zůstává podle jeho slov prý otázkou, „nakolik by policisté přijali takovou osobnost“.

První reakce z řad policie přitom naznačují, že by se s civilistou ve svém čele smiřovali jen stěží, uvádí deník. „Je to obcházení zákona, otevírá to prostor pro klientelismus. Je to podraz na všechny příslušníky,“ prohlásil místopředseda policejních odborů Petr Tomek. Dodal, že toto nařízení povede pouze k demotivaci policistů, kteří ztratí důvěru v to, že se kvalitní dlouholetou službou dostanou do vyšších funkcí.

Podle odborářů z této formulace vyplývá, že ministr zneužije takzvaného „bočního vstupu“ a ustanoví dotyčného civilistu rovnou do nejvyšší tarifní třídy, tedy do postavení nutného k tomu, aby se mohl stát šéfem. „Boční vstup“ byl dosud využíván jen u postů, jako je služební lékař nebo specialista, například genetik či písmoznalec, tedy pro obory, které nejsou v policejním sboru příliš časté. Podle Johnova nařízení by civilista v budoucnu mohl stát také v čele hasičského sboru a inspekce, která vyšetřuje trestné činy policistů.

List připomíná, že nařízení nasvědčuje tomu, že z funkce zřejmě brzy odejde současný policejní prezident Martinů. O jeho brzkém odchodu John mluvil už před nástupem do funkce. Podle kuloárních informací se ale dohodli, že Martinů ministrovi pomůže se škrty v rozpočtu, a ten mu dá na oplátku nejlepší doporučení, aby mohl nastoupit do evropské agentury na prosazování práva Europol. Do konce roku chce John také uspořádat výběrové řízení na šéfa policejní inspekce.

Vydáno pod