Hrozba terorismu zpřísnila kontroly na letištích

Praha – Bezpečnostní opatření na letištích se zpřísňují po objevení několika bomb v poslední době. Stejně jako po jedenáctém září se tak cestující musí připravit na detailnější kontroly, osobní pohovory i na to, že jejich osobní údaje budou archivovány. Rozšířil se i seznam věcí, které by cestující neměli mít v příručních zavazadlech, chtějí-li bez rušení odcestovat. Asociace leteckých dopravců (IATA) ovšem na svém jednání ve Frankfurtu upozornila, že by cestující neměli být obtěžováni přespříliš, zejména když už existují technologie, které umožní důkladnou kontrolu bez ponižujících a zdržujících procedur.

Mezinárodní organizace leteckých dopravců na své konferenci vyzvala aerolinky a státy, aby spolu více spolupracovaly. „Moje vize je, aby bylo možné dostat se z letiště do letadla bez problémů a plynule. Nepotřebujeme pro to nějaké nové úžasné technologie, všechno už existuje,“ upozornil generální ředitel IATA Giovani Bisignani. Existují například přístroje, které zjistí, zda je v pořádku obsah lahve na pití. Bezpečnost by měl zvýšit i jednodušší sběr dat a kontrolní stanoviště nové generace.

Přesto státy raději než k podpoře nových technologií přistoupily k represi. Spojené státy a také Německo zakázaly lety ze svých aeroportů do Jemenu. Německá vláda navíc chce ke společnému postupu přesvědčit celou Evropskou unii. Ve Velké Británii zase budou mít problémy i přepravci posílající letadlem náplně do tiskáren. Právě do nich totiž teroristé ukryli nálože, které měly vybuchnout u chicagských synagog.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)

I další náklady přepravované letadly budou cestovat komplikovaněji. Bezpečnostní experti se tentokrát rozhodli zaměřit se i na nákladní dopravu. Tu totiž americký Kongres označil za zadní vrátka pro teroristy. „Nákladní letadla jsou dnes pro al-Káidu mnohem zajímavější. Systém není tak zabezpečený jako u osobní dopravy,“ řekl kongresman Ed Markey.

Na zastánce posílení kontrol nákladních letadel ale zřejmě čeká těžší práce než v případě zavádění nových opatření v osobní dopravě. Kontroly nákladů nezkomplikují život „malým“ cestujícím, ale velkým přepravcům, jako je FedEx nebo UPS. Společnosti tvrdí, že mají několikastupňovou bezpečnostní kontrolu, ale nejsou všemocné. Asociace společností zabývajících se nákladní leteckou dopravou vyzvala vlády a výrobce bezpečnostní techniky, aby vyvinuli skenery, které by dokázaly prověřit velké balíky. „Psi nenajdou všechno. Teroristi jsou profesionálové, a když dají trhavinu do vakuového balení, tak je velmi těžké ji ve velkém prostoru nákladního letadla najít,“ vysvětlil bezpečnostní expert Peter Goelz.

Podle leteckých společností už není moc možností, jak lépe zabezpečit dopravu bez dalších nepříjemností při odbavování pasažérů. Naopak volají po lepší práci tajných služeb.