Brněnské ulice jsou plné parkujících aut, řidiči na nic nedbají

Brno – Místo slibované zeleně je v centru Brna jedno velké a zmatené parkoviště. Řidiči odstavují auta všude – i tam, kde nemohou – a magistrát je nechá. Čtyři roky starý plán na vytvoření klidové zóny je zcela zapomenut, ačkoli do přípravy jeho realizace vložilo město přes čtyři miliony korun. Za pohřbením plánu přitom stojí i místní obyvatelé. I kdyby se ale podoba centra vůbec nezměnila, musí vedení města rychle vyřešit problém s parkováním.

V roce 2006 představil brněnský magistrát plán na přeměnu centra, měly ho zaplnit lavičky, zeleň a květináče, které by zabránily parkování na chodníku. Pak se ale ozvali místní obyvatelé a podnikatelé. „Nesouhlasili se zablokováním širokého chodníku jen pro pěší, aniž by tam mohlo zastavit zásobování nebo místní vyložit a naložit,“ shrnul náměstek primátora Ladislav Macek.

Město se pokusilo dostat auta z prostranství zákazem parkování v ulicích a výstavbou parkovacího domu, ale nepodařilo se to. Ulice jsou stále přeplněné odstavenými vozidly, zatímco placené parkoviště podle náměstka Macka má takřka vždy ještě volná místa a podobně je na tom také parkovací dům nedalekého hotelu Slovan.

Reportáž Barbory Žítkové (zdroj: ČT24)

Brněnští řidiči ničeho nedbají a svá auta odstavují třeba i pod značkou, která parkování zakazuje. Aut, jejichž řidiči takto porušují zákon, je přitom tolik, že s nimi městská policie nedokáže nic udělat.

V dohledné době se v oblasti nejspíš nic nezmění. Vedení města sice chce postavit další parkovací domy, ale od boje s neukázněnými řidiči dává ruce pryč.