Ministerstvo ruší trať do Malé Morávky

Malá Morávka (Bruntálsko) - Ministerstvo dopravy zahájilo správní řízení o zrušení železniční trati z Malé Morávky do Bruntálu. Nelíbí se to jak starostům okolních obcí, tak členům občanského sdružení Společnost přátel Muzea Kapličkový vrch. Přestože je trať už několik let bez pravidelné dopravy, jezdí po ní výletní vlaky. Místní se bojí, že pokud trať definitivně zanikne, turisté do oblasti úplně přestanou jezdit.

Zhruba patnáctikilometrová trať z Bruntálu do Malé Morávky má před kulatým výročím, v příštím roce uplyne 110 let od jejího vzniku. Zřejmě se ho už „nedožije“. Stát se trati chce zbavit a ušetřit tak peníze, které dává prostřednictvím Správy železniční dopravní cesty na její údržbu.

V současné době po dráze jezdí jen příležitostně historické vlaky, které vozí turisty na nejrůznější akce, např. na borůvkové hody. Do mimořádných spojů se ale při takových příležitostech lidé téměř nevejdou. „Náš motoráček z roku 1950 byl vytížený na 100 procent. Takovýto provoz má smysl, protože kraji přináší turisty a tím pádem i peníze,“ přiblížil, jaký byl zájem o jízdu starého vlaku, jednatel společnosti Olpas Moravia Jaromír Foltýn.

Reportáž Veroniky Glötzerové (zdroj: ČT24)

Obce, do kterých výletní vlaky vozí turisty, si stěžují, že stát rozhodl o zrušení trati v době, kdy byly takřka bezbranné. „Nejsou schopná zastupitelstva, je to ve volebním období,“ upozornil starosta Světlé Hory Václav Vojtíšek. Přesto na sebe dlouho nenechala čekat reakce na zahájení správního řízení o zrušení dráhy. „My jsme proti správnímu řízení podali odvolání,“ řekl starosta Malé Morávky Ondřej Holub.

Ministerstvo dopravy je ale připraveno odvolání zamítnout. „Z předběžného pohledu lze říct, že současné zdůvodnění obce malá Morávka není dostačující,“ řekl mluvčí státního úřadu Tomáš Dombrovský. Zatím ale není jasné, kdy a s jakým výsledkem správní řízení skoční. Ministerstvo dopravy se musí obrátit například na ministerstvo obrany.

V úsilí státu o zrušení lokálky do Malé Morávky je ukryta jedna dobrá zpráva – žádná další trať v Moravskoslezském kraji se nemusí bát o svůj osud, ministerstvo nemá v plánu další rušení.

Železniční trať z Malé Morávky do Bruntálu
Zdroj: ČT24