Jak jste zvládli generálku maturit? Podívejte se na výsledky

Praha - Letos poprvé se žáci posledních ročníků středních škol setkali se státní maturitou. V říjnu proběhla na všech školách generálka, na jaře budou zkoušku z dospělosti skládat studenti naostro. Jednotlivé testy jste si mohli postupně vyzkoušet v obou úrovních obtížnosti i na našich stránkách, nyní uvolnilo ministerstvo školství i výsledky. Každý si tak může zpětně zkontrolovat, jak se mu podařilo uspět. Ředitelé škol si ale stěžují, že vyhodnocení není na některých školách kompletní. Může jít i o desítky neopravených testů. Výsledky maturitní generálky bude projednávat i vláda. Podle premiéra Petra Nečase není možná situace, aby maturitu neudělala třetina studentů.

Někteří studenti, ačkoliv dělali všechny testy, dostali vyhodnocení jen některých. Kolonky na protokolu u daných žáků přišly proškrtané, jako kdyby u testu vůbec nebyli. Cermat chybu přiznává. Stala se nejspíš špatným naskenováním některých z více než 400 tisíc testů. „Byl to technický problém při digitalizaci. Systém to vyhodnotil jako nevyplněný záznamový arch,“ řekl ČT ředitel Cermatu Pavel Zelený. Ředitelům scházejí i údaje, jak uspěla celá škola. Podle Cermatu už jsou ale výsledky na cestě. Podle ministerstva proběhla maturitní generálka právě proto, aby se na takové a další chyby přišlo a mohlo dojít k jejich odstranění před spuštěním ostré verze. 

Pro některé školy ale maturita moc dobře nedopadla. Například na SPŠPT Podskalská neprošla z 65 žáků skoro polovina. „Mnoho účastníků si zvolilo vyšší variantu místo té základní, ačkoliv naše škola připravuje na tu základní,“ dodal ředitel Milan Chmelař. Na řadě škol také díky maturitní generálce uvažují o doučování pro maturanty. Zvýšil se zájem i na lekce u soukromníků.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)

Stáhněte si testy i jejich řešení:

Kompletní zadání zkoušek, podrobné podmínky a také veškeré informace ohledně státních maturit můžete nalézt na oficiálních stránkách nových maturit.

Vydáno pod