Tunový „dortík“ českých cukrářů osladí gurmánský festival

České Budějovice – O světový rekord, který se dostane i na stránky věhlasné Guinessovy knihy se postarali čeští cukráři obřím sacher dortem. Lahůdkou vážící více než tunu pokryli zhruba čtyři pingpongové stoly. Jen korpus spolkl 7,5 tisíce vajec, 200 kilogramů mouky, 260 kilogramů cukru a kakaa do něj přišlo kilogramů 35. Dort si budou moci lidé prohlédnout v rámci Mezinárodního gastronomického festivalu Gastrofest, který se koná od 11. do 13. listopadu. Aby návštěvníci vyvážili vjemy chuťových pohárků, budou moci ochutnat i různě upravený hmyz nebo speciality evropských kuchyní.

„Do toho se dál promíchalo 280 kilogramů marmelády a dort jsme potáhli zhruba 240 kilogramy marcipánu,“ doplnil cukrář Roman Liška. Jednotlivé části monstrózní pochutiny získávaly tvar v pěti pecích po dobu 15 hodin, poté byly ve speciálních přepravních nádobách převezeny z Prahy na jih Čech. Strany „zákusku“ dosahují necelých 5 metrů, suroviny na výrobu přišly na více než 25 tisíc korun.

V pronajaté hale českobudějovického výstaviště dort cukráři skládali a lepili dohromady, pak ho pomalovali dominantami světových metropolí. „Použili jsme potravinářskou barvu, která se ředí vodou, přidáváme do ní i trochu slivovice,“ přidal zajímavost spoluautor Vladimír Tůma. Cukráři ale nepředpokládají, že si kousky dortu budou moci lidé osladit život, měl by potěšit především oči. Navíc ho skládali v prostředí, které neodpovídá hygienickým normám, proto mají o místě, kde skončí, už nyní jasno. „Myslíme si, že dort je nejlepší prohnaný přes prase, takže tam někde asi skončí,“ předeslal pro ČT cukrář Liška.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Gastorfest chystá chuťové „orgie“

„Největším lákadlem letošního ročníku je samozřejmě degustační show. Na několika stanovištích budou návštěvníci moci ochutnat nevšední recepty z celého světa,“ uvedl za organizátory Petr Šíma. Kuchaři připraví například jehněčí podle receptu ze sedmihvězdičkového hotelu v Dubaji, klokaní ragú nebo zvěřinový guláš, s nímž čeští kuchaři dvakrát zabodovali na mezinárodním gulášovém festivalu v Maďarsku.

Pro otrlejší gurmány bude připraven hmyz, a to přírodně nebo v těstíčku pečený, uvedl Šíma. Jedním z lákadel bude restaurace nabízející výhradně česká jídla. Návštěvníci se mohou těšit i na japonské speciality, včetně sushi, pravé francouzské palačinky, ukrajinský boršč, slovenské halušky nebo na thajskou kuchyni.

  • Zdobení obřího dortu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2072/207193.jpg
  • Zdobení obřího dortu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2072/207197.jpg
Vydáno pod