V Česku roste počet prostitutek nakažených syfilidou

Praha - Testy občanského sdružení Rozkoš bez rizika, které se v ČR už 18 let věnuje snižování zdravotních a sociálních rizik souvisejících s prostitucí, odhalily letos dva lidi s HIV, kteří poskytovali sexuální služby. Loni přitom nebyl potvrzen žádný virus HIV. V zemi také roste počet prostitutek, které jsou nakažené syfilidou. Před deseti lety se mezi českými ženami téměř nevyskytovala, testy teď odhalily 39 případů. Sdružení má nyní v databázi 7 300 dívek a žen, ročně provede přes 2 000 testů na HIV a sexuálně přenosné infekce.

Z 2 052 vyšetření provedených letos do konce října odhalilo sdružení jeden pozitivní případ HIV v Praze a jeden v Brně, dále 39 případů syfilis, z toho 22 v Praze. Zatímco v roce 2000 se syfilida mezi českými ženami téměř nevyskytovala, letos bylo 23 nakažených české národnosti. Stejnou měrou se nemoc vyskytovala u žen pracujících v klubu i na ulici. Příčina nárůstu nakažených se hledá těžko, některé ženy se nakazí samy kvůli závislosti na drogách, další infikují jejich klienti, kteří se nechtějí chránit. Prostitutky navíc vůbec nemusí o nákaze vědět. Podle zdravotní sestry Zdeňky Smolíkové se jim udělá na děložním čípku vřed, což nebolí.

Odborníci předpokládají, že v Česku působí asi 10 000 prostitutek a prostitutů. Víc než polovina prostitutek tají, čím se živí, neví to ani nejbližší okolí. Často říkají, že pracují jako barmanky, masérky, společnice, řekla ředitelka sdružení Rozkoš bez rizika Hana Malinová. Trendem je nyní podle ní boj o zákazníka. Někteří zákazníci vyžadují sex bez kondomu, nedbají rizika. Kluby poskytují různé slevy, neboť je převis nabídky nad poptávkou. Obvyklá cena za sex na pokoji v klubu je 1 500 až 4 000 korun na hodinu. Prostitutka bere obvykle půlku, za denní pronájem pokoje dá asi 4 000 korun.

V sexbyznysu se často ocitají lidé chudí, s nedostatečným vzděláním a pohnutým osudem. Velká část jich pochází z dětských domovů. Setkávají se s diskriminací, finančními podvody, násilím. Policie to prý často neřeší, znásilnění a bití údajně považuje za součást prostituce. Potvrdil to mezinárodní výzkum provedený mezi více než 200 lidmi provozujícími sex za úplatu za poslední dva roky v 11 zemích (ČR a další země střední a východní Evropy, ale i Rusko či Kyrgyzstán). Ukázal, že problémem není legislativa (čili zda je, či není prostituce v dané zemi legální), ale určitý cejch spojený s prostitucí.

Prostituce není v ČR povolena ani výslovně zakázána. Není trestným činem, může být za určitých okolností přestupkem. Obce můžou vyhláškou zakázat plošné nabízení a poskytování sexuálních služeb na veřejných prostranstvích obce. Snahy o vytvoření speciálního zákona o prostituci se objevují už od roku 1994. Poslední návrh zákona o regulaci prostituce předložilo letos sněmovně zastupitelstvo Prahy.

Podle výzkumu se stává, že policie je nejen neochotná vyšetřovat případy násilí ze strany zákazníka, ale i sama porušuje lidská práva lidí poskytujících sexuální služby. Policisté brali třeba neoprávněně pokuty, vyžadovali od nich bezplatné sexuální služby a podobně.

V Praze je nyní asi 55 sexklubů. Další lidé poskytují sexuální služby v privátních bytech či na ulici. Až polovina žen pracujících v klubech se setkala s násilným jednáním ze strany zákazníka. Byly třeba ohrožovány zbraní, škrceny a podobně. Na ulici se s násilím setkává prý skoro každá.