Sněmovní výbor zahájil s Rathem disciplinární řízení

Praha - Sněmovní mandátový a imunitní výbor zahájil disciplinární řízení s poslancem ČSSD Davidem Rathem. Důvodem je jeho výrok z minulého úterý na adresu ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), kterým ho obvinil z toho, že se během schůze sněmovny nachází pod vlivem alkoholu. Kalousek žádá výbor, aby Rathovi uložil pokutu. Projednání celé záležitosti ale podle předsedy výboru Jeronýma Tejce nebude jednoduché. Na příští jednání výboru, které se uskuteční 23. listopadu, by měli oba aktéři dodat písemné podklady, případě návrhy na svědky. Výbor je prostuduje a na další schůzi si bude jak oba poslance, tak i jejich svědky zvát. Podle Tejce by mělo být řízení ukončeno nejpozději do konce roku.

Výbor se navíc nebude zabývat pouze tím, zda byl Rathův výrok pravdivý, ale také tím, zda byl pro jednání sněmovny přiměřený. Není ale jasné, kdo z obou poslanců by měl nést důkazní břemeno. Podle předsedy výboru by celá situace mohla vést k tomu, že se do sněmovny nakoupí alkoholtestry pro případ, že by někdo další obvinil svého kolegu, že požil alkohol. „Těžko můžeme posuzovat, jestli je poslanec opilý nebo není, aniž by podstoupil dechovou zkoušku. Další věc je, kdo by ji prováděl,“ podotkl Tejc.

Výrok Davida Ratha:

„Pravděpodobně nejste úplně ve střízlivém stavu pane ministře, obvykle se to u vás pozná podle stupňující se agrese a vulgarity. Takže já bych Vás velmi žádal, abyste přestal pít, škodí to Vašemu zdraví a Vašemu mediálnímu obrazu.“

Případným trestem může být pokuta do výše jednoho poslaneckého platu, případně i veřejná omluva. Podle Tejce bude ale velice obtížné dokázat, jestli měl David Rath pravdu. Výroky, kterými se bude zabývat mandátový a imunitní výbor sněmovny, zazněly při projednávání úsporných opatření toto úterý. Rath o Kalouskovi řekl, že pravděpodobně není úplně střízlivý, a pobídl ho k tomu, aby přestal pít. Ministr to popřel a prohlásil, že mu zdravotní stav nařizuje již několik měsíců naprostou abstinenci.

Rath už v minulosti před výborem stanul - za to, že tehdejšího ministra zdravotnictví nazval korupčníkem, ale nebyl potrestán. Stejně tak bez trestu zůstal tehdejší premiér Mirek Topolánek za zdvižený prostředníček, kterým prý chtěl Kalouskovi vzkázat, že je jednička.

Marek Benda pro ČT24:

„Mandátový a imunitní výbor je tu i kvůli slovním přestřelkám politiků ve sněmovně. Poslanci za projevy ve Sněmovně nejsou odpovědni nikomu než právě tomuto výboru. Jeho úkolem je, aby se ve Sněmovně nezvyšovala agresivita a vulgarita.“

„Nejde o to ověřovat skutkový stav, ale jde o to, aby argumentace ve Sněmovně byla věcná a opustili jsme osobní útoky.“

Marek Benda
Zdroj: ČT24